DEEL 2 : De FEED

In deel 1 spraken we over de Nib (penpunt) . De ‘feed’ staat in de schijnwerpers bij deel 2.

Die feed is het middelste stuk van een housing. Samen met de penpunt, de nib, wordt hij in de housing gedrukt.
De housing Is dus eigenlijk het huis van de feed en de nib. Indien nodig kan de feed grondig gereinigd worden en ook de penpunt kan vervangen worden.
Voor dit klusje zijn “vaardige vingers” geen overbodige luxe. Niks voor jou? Breng je pen gerust binnen bij Luxpen: we helpen je graag “een handje”!
We bieden ook volledige sets aan waardoor dit precisiewerkje een fluitje van een cent wordt!

 

 

Sommige merken persen alles zo bij elkaar dat demonteren en vervangen onmogelijk zijn. Op termijn duurder én veel minder duurzaam!
Ik werk vaak en graag met Bock, een kwalitatieve keuze mét de mogelijkheid om onderdelen uit elkaar te halen en te vervangen.

Daarnaast biedt Luxpen stijlvolle sets aan waarbij je zelf op een makkelijke manier je pen personaliseert en optimaliseert. De sets bestaan uit een nib, een feed en de housing ( op de afbeelding links zie je een “Red Lacquer Bock Broad Nib With Bock Housing, Standard Size #6). Je kan zelf de kleur en het materiaal van de penpunt kiezen ( staal / tweekleurig / roségoud / zwart / rood / 14 k goud/18 k goud; de materiaalkeuze bepaalt het prijskaartje, dat bij goud flink kan oplopen).

Daarnaast kan je bepalen of je gaat voor fine, medium of broad bij de keuze van je penpunt. Plaatsen gebeurt letterlijk en figuurlijk in een handomdraai: je vijst de set in je bestaande “section” en je bent klaar. De “section” is eigenlijk de grip van je pen. Die heeft een binnendraad, waar de draad van de housing indraait. Het spreekt voor zich dat je met compatibele componenten moet werken en dat de section en de housing van hetzelfde type moeten zijn. De “section” op zijn beurt vijst dan met de “section connector thread” in de barrel, die we in mensentaal gewoon de onderkant noemen.

Hieronder nog even een tekening, zodat je letterlijk een beeld hebt van de verschillende namen en onderdelen.

 

1* The need for feed: wat is en doet de feed nu eigenlijk?

De feed is het deel dat onder de nib (penpunt) zit en de inkt van de cartridge (inktpatroon) naar de penpunt begeleidt. Hij is meestal gemaakt van zwart of grijs plastic, of vroeger en soms nu nu nog in Ebonite (eboniet). In de feed zijn capillaire groeven geslepen of gegoten.

De meeste feeds hebben één hoofdinktkanaal (canal – zie foto) dat inkt van de binnenkant van de pen naar de punt trekt met behulp van capillaire werking, net zoals de inktspleet van de punt inkt van de feed naar de punt trekt. Ze hebben meestal ook kenmerkende vinnen die overtollige inkt vasthouden om de inktstroom te reguleren.

De pen zelf (nib) legt men gewoon op de feed en die wordt dan in de housing gedrukt

 

 

 

Van het moment dat de penpunt het papier raakt, stroomt de inkt uit de penspleet op het papier. Op dat moment ontstaat er even onderdruk in het inktpatroon.

Opdat de inkt zou blijven vloeien is er opwaarts een minuscule luchtstroom naar het inktpatroon. Zodra die aankomt in het patroon lost die weer wat inkt. De luchtbellen drijven onder opwaartse kracht in het inktpatroon om de houddruk te verminderen, zodat de inkt continu naar de punt kan stromen om de vulpen zonder onderbrekingen functioneel te houden.

 

 

 

 

 

Dat hele proces is een uiterst technisch gebeuren waarover ik diverse whitepapers heb. Links de begintekening van de 5 blz. tellende uitleg die bedoeld is voor wie er echt alles wil over weten.  Het hele procedé is een complex samenspel tussen de feed, de lucht, onderdruk en diverse capillaire processen.

Capillariteit (of capillaire werking) is het verschijnsel in de natuurkunde waarbij een vloeistof, bijvoorbeeld water, in een zeer fijn buisje stijgt, tegen de werking van de zwaartekracht in. Zulke fijne buisjes worden haarbuisjes of capillairen genoemd. De inkt in de spleet van de pen beweegt op basis van diverse natuurlijke processen: de capillaire werking en het samenspel tussen de zwaartekracht en atmosferische druk zorgen voor een magische mix.

Wil je je in dit unieke universum verdiepen?  Klik hier  voor een uurtje lees-en leerplezier!

 

 

 

2*Zorgt duurder eboniet ook voor een betere feed ?

Een plastic feed kost een fractie van een versie in eboniet. Over eboniet -een duurzaam maar zeldzaam natuurproduct- schreef ik al een boeiende blog. Met het vereiste vakmanschap kan je eboniet bewerken. Zo zou je het inktkanaal een fractie breder kunnen maken of de feed  zelfs 1/100 mm kunnen ombuigen om beter aan te sluiten bij de binnenkant van de pen. Ook is er een andere cohesie tussen eboniet en inkt . Vroeger was eboniet gangbaar, nu is het magische materiaal het prachtige privilege van dure en speciale merken.

Aan de slag gaan met eboniet is echt specialistenwerk. De techniek is nu zover gevorderd dat men perfect feeds uit hard plastic kan maken: een speciale machine maakt op 1 seconde een functionele feed.
Wat een wereld van verschil met een ebonieten exemplaar: het vergt veel tijd én kennis van zaken om een ebonieten feed te maken.Is die keuze voor eboniet de investering in tijd en geld ook waard? Zonder enige twijfel: hoewel het ‘moeilijke materie’ is, kiezen we bij Luxpen resoluut voor een need in eboniet. Zoals altijd geven we de voorkeur aan duurzaamheid en de allerbeste kwaliteit.

De tekening links is de werktekening voor een feed van 1940, met 5 blz. beschrijving van het patent voor deze feed die uit 30 (!) onderdelen bestaat.

Ik heb dit onderwerp maar even willen aanraken: er bestaan nog vele duizenden bladzijden vakliteratuur over de feed. Nu je weet dat er achter een beeldschone buitenkant ook een innovatief innerlijk schuilt, kijk je waarschijnlijk met andere ogen naar je prachtige pen.
Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom, zodat deze blog verder kan aangepast worden om zo duidelijk mogelijk te worden en als Wiki kan dienen.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *