Eboniet oftewel ‘het zwarte goud’

vulpen - Ebonite-0

Voor sommige pennen  gebruik ik vaak Eboniet (Ebonite).  Die naam komt van “ebony”. Al jaren wordt dit materiaal gebruikt voor zeer luxueuze vulpennen.  Het voelt door zijn natuurlijke oorsprong zeer fijn en warm aan.

Eboniet invoer

Luxpen heeft na lang onderhandelen het originele Japanse ebonite kunnen invoeren. Uit Duitsland komt de gekleurde ebonite.  Er zijn maar twee fabrieken van ebonite in de wereld.

Hoe krijg je ebonite?

eboniet hars boom luxpen

Door de rubberboom (gomboom) in te kerven, gaat het natuurlijke rubber eruitstromen. Dit vang je op, en je verhit het. Als het heet genoeg is, voeg je er zwavel aan toe, zodat het hard wordt.

Kunststof

Eboniet is dus een soort hars. Het heeft een lange geschiedenis en wordt beschouwd als de eerste “kunststof” die op grote schaal gebruikt werd.  In een deegachtige toestand wordt het materiaal tot platen en staven gewalst.  Het laat zich goed bewerken en is ongevoelig voor zuren en basen.  De laatste jaren worden er ook kleuren aan toegevoegd.  Eboniet is bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van gummiknuppels, bowlingballen ( de betere) ,mondstukken voor saxofoons, mondstukken voor tabakspijpen, en natuurlijk luxueuze vulpennen…

ruwe staven eboniet

(ruwe staven Ebonite, zo geleverd van het fabriek)

Eboniet in een pen van Luxpen

Het vraagt heel veel werk en tijd om het eboniet te draaien, te schuren en vooral om het mooi glad te krijgen.  Toen soorten schuurpapier worden samen met water gebruikt om te schuren. En dan is het nog niet gedaan, want dan volgt nog het eindeloos oppolieren.  Maar het is mijn passie…  😉

zwarte eboniet luxpen

(afgewerkt stuk zwarte ebonite op het hulpstuk van de draaibank)

Heb je het oppervlak van eboniet eenmaal gepolijst, dan krijg je een mooie, lakachtige glans.  Luxpen maakt gebruik van dit natuurlijke rubber in 100% topkwaliteit. Dit materiaal zal steeds in het gamma van Luxpen blijven!

Bekijk een eboniet Luxpen hier!

Groetjes!
Laurent

 

 

1 thoughts on “Eboniet oftewel ‘het zwarte goud’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *