Swamp kaurihout: ouder dan de piramides

Kaurihout ?

Wist je dat Luxpen pennen maakt van hout dat ouder is dan de piramide van Cheops?
De pennen zijn gemaakt van ancient kaurihout of swamp kaurihout dat afkomstig is uit eeuwenoude moerassen in Nieuw-Zeeland.

In Nieuw-Zeeland groeit nog steeds de kauriboom, een van de grootste bomen ter wereld: tot 50 meter hoog en met stamomtrekken tot 16 meter. Kauribomen doen er 200 à 300 jaar over tot ze volgroeid zijn, en kunnen meer dan 2000 jaar oud worden. De bomen zijn beschermd: zelfs afgestorven bomen mogen niet worden gekapt. Het hout dat Luxpen gebruikt, is dan ook swamp kaurihout. Eeuwenoud exclusief hout bewaard in de moerassen van Nieuw-Zeeland.

Ancient kauri hout

 

Meerdere duizenden jaren geleden deed zich in de noordelijke helft van het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland een natuurfenomeen voor dat nog niet helemaal opgehelderd is, waardoor de bomen een voor een in een moeras terechtkwamen.

Een hypothese luidt dat er, door een aanvoer van ondoorlaatbare zandgrond,  in het kauriwoud dichtbij de kust vijvers en meren ontstonden tussen de bomen. De reusachtige kauribomen met hun smalle wortelstructuur kwamen daardoor op onstabiele ondergrond te staan. Eén voor één vielen ze om en bleven liggen in en rond de meren. Het kauriwoud leefde daarna weer op, maar duizenden jaren later deed zich opnieuw hetzelfde fenomeen voor.
Op die manier werden er in het noorden van Nieuw-Zeeland meerdere lagen van omgevallen kauribomen teruggevonden in de ondergrond. Omdat de stammen kriskras door elkaar liggen, is een natuurramp als een tsunami, een meteoorinslag of een aardbeving een minder voor de hand liggende verklaring.

Kaurihout bewaard in het veenmoeras

De kauriwouden die achteraf op die plekken groeiden, stierven op natuurlijke wijze af. Er vormde zich een moeraslaag over de omgevallen stammen van duizenden jaren eerder. In het veen ontbreekt zuurstof, waardoor het kaurihout als het ware vacuüm verpakt werd: sommige oude kauribomen zijn compleet met schors bewaard. Ze worden gevonden in de zandduinen langs de kust, vlak onder het grasveld, of zelfs op het strand. Met koolstof verificatie zijn sommige stukken al gedateeerd 500 jaar voor de graven van toetanchamon werden gedolven.

Verwerken

Het uitgraven van het kaurihout is erg tijdrovend, duur en technisch niet eenvoudig.

De boomstammen hebben een omtrek tot 11 meter en zijn gemakkelijk 25 meter lang. Ze liggen net onder het oppervlak, maar het grondwaterniveau van het moeras is zeer hoog, waardoor de stammen permanent in het water liggen. De grond wordt voorzichtig rond het kaurihout weggegraven, tot men de afmetingen van de hele boomstam kent en kan beslissen hoe elk stuk het best wordt uitgegraven. Sommige delen worden meteen in het moeras in stukken gezaagd, andere worden zo groot mogelijk vervoerd. Het kaurihout laten drogen is ook een proces dat met vakkennis moet gebeuren.

Tafels, gitaren en vulpennen

 

De houtstructuur van de agathis australis, het Nieuw-Zeelandse swamp kaurihout, is zeer fijn. Het heeft een bleek-grijsbruine kleur en een zijdeachtig oppervlak. Harskanalen ontbreken, waardoor de houtnerven zeer goed zichtbaar zijn. Ik heb goede contacten met de delvers van dit hout en al naargelang de stukken uit de stam komen of uit wortels , of soms stukken die tegen andere mineralen hebben gelegen hebben we
de stukken gecatalogeerd en heb ik een heel deel van de laatste stock opgekocht.
Hieronder de foto’s van de exclusieve stukken die ik nu bezit.
Ik heb ze telkens een nummer gegeven en je kan de nummer opgeven waarin je een pen wil laten maken.
De prijs van het hout , al naargelang de exclusiviteit en tekening, komt dan bovenop de prijs van de pen
Golden Kauri +10 euo/ Fiddleback Kauri +45 euro / Green kauri + 60 euro

Gitaren

Het hout wordt gebruikt om gitaren te maken, en de bekende tree trunk tables. Van de kleinste delen maakt men kauri pen blanks, stukjes hout die net groot genoeg zijn om pennen van te draaien. 

Luxpen maakt vulpennen van Golden kauri en Fiddleback kauri en heeft zelfs enkele stukken gemaakt uit Green kauri. De exclusieve stukken worden zo gedraaid dat de eeuwenoude nerfstructuur van het kaurihout optimaal zichtbaar wordt.

 

Bijna 4000 jaar oud

Ancient kaurihout kan gedateerd worden met de koolstofdateringsmethode. Het radioactieve C14 dat opgenomen wordt door levende organismen, kan na het afsterven van de boom worden opgespoord. Aan de hand van de hoeveelheid aanwezige C14 in het hout kan de ouderdom van het hout geschat worden. De swamp kauri vulpennen van Luxpen worden gemaakt van kaurihout van 3860 jaar oud met een authenticatiecertificaat. Het hout is beperkt verkrijgbaar. Je swamp kauri vulpen is dus steeds een uniek stuk. En dan spreken we nog niet over het gevoel om met zo’n swamp kauri vulpen te schrijven: je kan als het ware voelen dat je eeuwenoud hout in de hand hebt.

 

 

 

De Golden kauri is de standaard Kauri die ik heb. Een blokje komt op 10 euro. Daarnaast heb ik nog diverse andere Kauri verschillend in prijs tot 60 euro voor het hout. Dat is en heel zeldzame Green Kauri.
Op de website staan 2 pennen in Green kauri als voorbeeld . Mijn vrouw wilde absoluut het mooiste stuk Green Kauri en heb haar voor haar verjaardag er een pen van gemaakt . Deze staat op de site maar is niet te koop.
Voor deze soort pennen maak je best afspraak en kunnen we zien welk blokje kiest en welke pen je graag hebt dat ik eruit maak

 

 

 

1 thoughts on “Swamp kaurihout: ouder dan de piramides

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *