Conway Stewart vulpennen – Uniek

Bij Luxpen te Herenthout begint een nieuw leven voor Conway Stewart vulpennen

Conway Stewart

Dankzij Luxpen herleeft Conway Stewart, HET Britse topmerk voor luxueuze vulpennen. Binnenkort vind je in onze webshop vulpennen waarvan de huls en dop gemaakt zijn van echt Conway Stewart materiaal. Je zal kunnen kiezen uit verschillende nibs (penpunten) 23K goldplate en gepolijst staal, black lacquer, red laquer of rosé gold.
Ken je Conway Stewart nog niet?

Lees dan hier alles over de geschiedenis van dit uitmuntende Britse merk.

Het verhaal van Conway Stewart begint in 1905 in Groot-Brittannië, bij twee jonge mannen die niet… Conway en Stewart heetten. Hun namen waren Frank Jarvis en Thomas Garner.

Dit tweetal werkte bij de De La Rue Company, een drukkerij die vandaag nog steeds actief is en voor landen over de hele wereld waardepapieren, postzegels en bankbiljetten drukt. In 1905 was De La Rue Groot-Brittanniës belangrijkste fabrikant van vulpennen. Jarvis en Garner hadden daar zoveel over het vak geleerd dat ze de zekerheid van een vaste job opgaven en een eigen zaak startten.
Naar pen in Shop

 

Witte producten en snelle winst

Jarvis en Garner begonnen met de verkoop van vulpennen die ze bij fabrikanten in de Verenigde Staten inkochten. Dat was blijkbaar een slimme zet, want na een maand hard werken konden ze een winst van 13 pond en 9 shillings noteren. Om je voor te stellen hoeveel dat is, vertellen we je dat de huur van hun bedrijfspand 5 shillings kostte.

Andere mensen hadden zich wellicht tevreden op de borst geklopt, maar De La Rue was de onbetwistbare kampioen op de vulpenmarkt. Jarvis en Garner wilden een deel van die markt veroveren, en begrepen dat ze beter moesten doen dan verder merkloze vulpennen verkopen. Er was vraag naar mooi uitziende en betrouwbare schrijfinstrumenten voor een aanvaardbare prijs. De naam voor hun onderneming vond het tweetal in de variétéwereld; althans wordt dat beweerd. Conway en Stewart zou in 1905 een populair komisch duo geweest zijn dat optrad in de Collins Music Hall in het Londense district Islington.

Niet alle begin is moeilijk

In de beginjaren van Conway Stewart ontwikkelde de productie zich snel. Er kwamen vulpennen in diverse materialen en grootten. Ook probeerde het tweetal een verbeterd vulmechanisme te ontwerpen. Hun avontuur werd een succes en hun marktaandeel steeg geweldig.

Zelfs tijdens de jaren 30 toen overal ter wereld de Grote Depressie heerste, bleven zij winst maken, want het publiek was nog steeds op zoek naar producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Alleen in Wereldoorlog II werd het moeilijker omdat alle materialen schaars werden.

Originele rods

Er zijn al chinese namaak op de markt . Ik heb wel de nodige credentials voor wie het wil.

In de jaren 50 volgde een gouden tijdperk voor Conway Stewart, waarin zij ijverig experimenteerden met celluloid, kunsthoorn en vulcaniet. Ze brachten pennen op de markt in de meest uiteenlopende kleuren en patronen.

Het einde van het succesverhaal

Het succes begon te tanen toen andere soorten plastic goedkoper werden en de balpen een betrouwbaarder en goedkoper schrijfmateriaal werd. Conway Stewart probeerde concurrentieel te blijven door de prijs van de vulpennen te verlagen en door balpennen aan het gamma toe te voegen, maar de financiële gezondheid van het bedrijf bleef achteruit gaan. In 1975 werd de firma ontbonden en de productie stopte. In 1990 volgde er nog een herleving, maar in 2014 gingen de boeken dan toch definitief dicht.

Conway Stewart blijft een geliefde vulpen

Een roemloos einde kunnen we dit niet noemen. Vele vulpenliefhebbers koesterden de Dinkies, Duros, Dandies en Scribes die vóór WOII te koop waren. Van de Floral 22 met bloemmotief werd slechts een beperkt aantal geproduceerd, wat het tot een felbegeerd item maakt. Omdat Conway Stewart karig was met het geven van namen aan hun pennen, bedachten de verzamelaars er zelf enkele: cracked ice (gebarsten ijs), herringbone (visgraat), tiger’s eye (tijgeroog) en crosshatch (kruisarcering).

De pennen van Conway Stewart waren onveranderd van uitmuntende kwaliteit, zelfs toen de firma van 1960 tot 1975 overstapte naar gespoten plastic voor de hulzen, en naar roestvrij stalen nibs in plaats van 14 karaat goud. De modellen vanaf 1990 tot 2014 werden gemaakt voor de luxemarkt met edelmetaal, fijn glazuur, kunsthoorn of celluloid plastic, en de nibs werden nu 18 karaat goud.

Beroemde bezitters

Er bestaan enkele beroemde Conway Stewart bezitters. Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en haar echtgenoot Philip Mountbatten kregen pennen in 18 karaat massief goud voor hun gouden bruiloft in 1997. De koningin schreef eigenhandig een bedankbriefje waarin ze meldde dat ze het leuk vond ook eens een praktisch geschenk te krijgen.

Andere beroemdheden zijn de Amerikaanse ex-presidenten Bill Clinton en George Bush, de Franse voormalig president Jacques Chirac, president Vladimir Putin van Rusland en alle wereldleiders van de G8 en G20 tops.

Tenslotte produceerde Conway Stewart ook exclusieve pennen voor enkele prestigieuze Britse bedrijven en overheidsinstellingen, zoals de Royal Air Force, de Red Arrows, Rolls Royce en Mensa.

In Luxpen blijft Conway Stewart voortleven

Toen Frank Jarvis en Thomas Garner hun firma in 1905 oprichtten hadden ze slechts één doel: elegante, tijdloze, mooie en toch functionele schrijfinstrumenten te produceren. Vandaag, meer dan 100 jaar later, zijn er enkele vulpenfabrikanten die dit voorbeeld enthousiast volgen.

Luxpen kon een deel van de voorraad onderdelen uit het faillissement van Conway Stewart bemachtigen. Houd onze Exclusive reeks in de gaten, en ontdek hoe je een stijlvolle, luxueuze Conway Stewart vulpen kan bemachtigen. De huls en dop gemaakt zijn van echt Conway Stewart materiaal, met bovenop een hoogwaardige nib naar keuze.

Naar pen in Shop

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *