Olijfhout : symboliek, historiek en esthetiek verenigd!

Weinig bomen kunnen bogen op een rijkere symboliek dan de olijfboom. Deze knoestige ‘karakterkop’ staat voor liefde, trouw en vrede. Meer nog: al millennialang is hij één van de onbetwiste uithangborden van de landen rond de Middellandse zee en staat hij voor een bevredigend bestaan en ‘dolce far niente’. Nochtans is dat zalige nietsdoen niet weggelegd voor de boom zelf: op een relatief dorre ondergrond moet hij hard werken om zijn vruchten te voeden, waardoor de bomen zelf  meestal klein en gedrongen blijven.

Grote afmetingen in massief olijfhout zijn daarom uiterst zeldzaam. Geen ramp: het prikkelende patroon dat ontstaat door de diverse takaanzetten en de warrige groei maakt alles goed is ideaal voor een klassieke pen met een leuke twist. In de webshop van Luxpen vind je een schitterend schrijfmateriaal uit onverwoestbaar olijfhout?

Luxpennen in olijfhout: magie met het mediterrane goud

Op de lagere school is mij verteld dat zowel de kribbe als het kruis van Jezus van olijfhout waren gemaakt.

exclusief : De nieuwe reeks vulpotloden – crea-mini (0,7mm) zijn gemaakt uit geselecteerd olijfhout. Ik koop het rechtstreeks in met certificaat dat het hout komt uit Bethlehem. Ik koop bij specialisten die mij geselecteerd hout verkopen van bomen die honderden jaar oud zijn. Ze beweren dat er stukken bij zijn, die nog uit de periode stammen van toen Jezus geleefd heeft.

In ieder geval is het hout vanuit Bethlehem zelf. Belangrijk om weten is dat er geen bomen voor vernietigd zijn. De zeer donkere strepen in het hout verraden hun oudheid.

Heden ten dage wordt het hout gebruikt voor draaiwerk, in kunstige kleinoden of sierlijke souvenirs en bij de productie van luxueuze pennen, de specialiteit van Luxpen. In Griekenland zie je nog vaak winkeltjes met keukenspatels in olijfhout: deze elegante eyecatchers zijn zo mooi dat je er echt naar kan staren en ze gaan mee voor heel wat jaren .

De olijfboom is een vaste waarde in de mediterrane levenscultuur en in de lokale literatuur: in de Tenach verschijnt hij ettelijke malen en hij speelt een hoofdrol in heel wat oeroude verhalen. Volgens een Griekse sage schonk Pallas Athena in haar wijsheid een olijfboom aan de stad Athene. De godin was met Poseidon in een twist verwikkeld omtrent de heerschappij over Attica. Poseidon had met zijn drietand brak water geschonken, en uiteraard werd Athena’s geschenk door de olympische goden op meer gejuich onthaald. Nog steeds staat er daarom een ‘eeuwige’ olijfboom op de Akropolis. In de cultuur van het Joodse volk wordt de boom nog steeds als symbool van vrede en geluk gezien.

 

 

 

 

 

olijfhout

Rond 600 v.C. verspreidde de teelt van olijfbomen zich over Griekenland, Italië, Noord-Afrika en andere mediterrane landen. Ook in andere delen van de wereld, zoals Australië, Florida, Brazilië, Mexico en China, worden tegenwoordig olijven geproduceerd.

Pas als de olijfbomen geen olijven meer kunnen produceren, zal het olijfhout worden geoogst voor de houtindustrie. Olijfbomen dragen vaak tot 150 jaren vruchten. Oude stokken of stokoud: het is per definitie van toepassing op producten van olijfhout . Olijfbomen kunnen 200 tot 300 jaar oud worden, maar er zijn exemplaren bekend die ouder dan 1.000 jaar zijn !

In het gamma van Luxpen heeft olijfhout een vaste stek, met als kers op de taart hout van een heilige plek: op bestelling kunnen wij  uw pen maken met olijfhout uit Betlehem. Met olijfhout van de plaats waar de wieg van Christus én het christendom staat, maak ik een gecertificeerde pen op maat.

Het kernhout is geelgrijs tot geelbruin, vaak prachtig getekend door donderbruine tot zwarte strepen. Het hout is zeer hard en moeilijk splijtbaar.
Andere houtsoorten die uiterlijke gelijkenis met olijfhout kunnen vertonen (bijvoorbeeld mutenye) worden wel onder de naam olijfhout of olivier verhandeld.

(Olijf)Hout vasthouden: van boom tot droom

oliijfhoutIn de aanloop naar de kerstvakantie ben ik met Paul, één van mijn houtleveranciers, naar een speciaalzaak gegaan.
In een overweldigend aanbod gingen we op zoek naar olijfhout van de bovenste plank. Met twee paar ogen zochten we naar hoogwaardig hout dat na een lang leven al jaren lag te drogen.
Dat namen we dan uit de rekken om vervolgens te vertrekken.

Die laatste zin is geenszins waar: een ‘plankje’ is al gauw 100 kg zwaar!  Oplossing: een heftruck om te dragen én een bestelwagen. Plankgas kreeg een andere betekenis in de terugrit: zwaar beladen reden we voorzichtig om niets te schaden. Terug thuis werden de planken van hun jasje ontdaan om ongewenst dierlijk bezoek tegen te gaan.

En dan begon ik aan één van mijn specialiteiten: uren aan een stuk heb ik staan zagen 🙂 Hard labeur, want olijfhout is keihard én zagen veroorzaakt lawaai dat elke verbeelding tart! Alleen zware, professionele paneelzagen zijn betrouwbare bondgenoten om olijfhout klein te krijgen.
Zelfs in de houtzagerij om de hoek ving ik bot, letterlijk: hij vreesde dat zijn dure materiaal aan het kortste eind zou trekken in de confrontatie met ‘onoverwinnelijk olijfhout’.

Maar wat je zelf doet, doe je beter, dus ging ik aan de slag. Permanent van de partij bij dit harde labeur: een indringende maar innemende geur.Het heerlijke aroma van olijfhout verwende me de hele tijd.

 

 

oliijfhout
oliijfhout

De volgende dagen was ik in de weer met steeds verder verzagen, selecteren en elimineren. Het hout toont zich in al zijn schoonheid: het kernhout is geelgrijs tot geelbruin, prachtig getekend door donkerbruine tot zwarte strepen.
Een lust voor het oog, maar met dat ook wordt ook gewikt: slechts 60 % van het hout blijkt geschikt.
Om uitdroging en barsten tegen te gaan, zet ik de resterende stukken in het gesmolten kaarsvet alvorens de beslissende stap wordt gezet. Ik doe altijd mijn best, maar nu moet het nog beter: ik maak blokjes van 20x20mm en lengte van 18 centimeter. En dan zet ik mijn allerstrengste bril op: als ik heb geselecteerd, is het olijfhout tot één derde gereduceerd. Wat overblijft is het neusje van de zalm: kwaliteit voor de eeuwigheid. Ik noem dat ” exhibition kwaliteit”: goed genoeg om tentoon te stellen en een unaniem positief oordeel over te vellen!
Dat fantastische hout is mijn basisproduct : aan mij om er nu voor te zorgen dat ook bij het maken van de pen alles lukt.

Een Luxpen is steeds de betoverende bekroning van een lange reis, waarbij ik in elke fase het uiterste eis. Een reis van honderden jaren en door vele landen: met een Luxpen heb je een uniek stukje geschiedenis in handen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *