Journaler Nib

Iemand vroeg of ik in de “Penelope-pen” een “Journaler Nib” kon plaatsen.

Het bedrijf “Esterbrook” is daar jaren geleden mee begonnen en het was een gigantisch succes.

Even een woordje uitleg:

Het idee komt van een penfabrikant die de JOWO #6-nibs heeft bijgeslepen (gegrind) zodat deze heel snel en handig schrijven om je “Journaler” (dagboek) dagelijks in te vullen.

In vaktermen is het een “medium stub grind, gebaseerd op de vintage Esterbrook 9314M nib”. In het Nederlands is het een Medium Stompe slijping.

Het idee is dat de penpunt glad en vriendelijk genoeg is voor dagelijks gebruik, je schrijfstijl wat flair geeft, zonder te groot te zijn voor praktisch schrijven. De pen moest in eerste instantie heel vlot schrijven. Dit kan worden bereikt door onder de microscoop heel minutieus de zijkanten en bovenkant van de penpunt bij te slijpen en daarna te polijsten.
Hierdoor is deze net iets minder geschikt om extreem cursief te schrijven, maar win je aan soepelheid omdat de hoekjes iets stomper zijn en het risico op schrapen weg is. Luxpen biedt op verzoek deze “Journaler” Nib ook aan als upgrade bij de “Penelope” of het model ” Royal”

Goed nieuws is ook dat het Luxpen-model “Royal” compatibel is met “Jowo #6”.
Hierdoor kunnen heel simpel alle “Penelope”-nibs of penpunten gewoon vervangen worden.

Alle “Jowo #6”-housings kunnen apart besteld worden als je bijvoorbeeld in een Royal graag een keer een 18-karaats gouden pen wilt, of een Rhodium Nib of een andere Stub.

In samenwerking met professionele pen Grinders kan ik zes specifieke Grindings voorstellen. Speciaal hierover komen er nog diverse blogs.
Als een 1,1 mm penpunt te dik is, maar je wilt toch een punt met lijnvariatie, dan is een Journaler-penpunt misschien beter geschikt voor jou.

We vertrekken van een medium Jowo #6 penpunt. Die wordt bijgeslepen tot we een neergaande dikte van 0,65 mm en een horizontale lijn van 0,33 mm hebben. Het Luxpen-logo wordt erin gelazerd. Hij is verkrijgbaar in Polished steel en ook in een luxe versie Echt Gold plated. Je kunt hem kopen als tweede optie voor je “Penelope”-pen of als upgrade bij een nieuwe pen. Je kunt nu ook de Ebonite sectie apart bijkopen. Zo kun je zonder handen vol inkt te zitten gewoon het voorste stuk van je pen wisselen. Alles heeft op de tekentafel gelegen zodat ik later alle onderdelen kan bijmaken of wisselen. De neergaande lijn is dan eerder medium terwijl de horizontale lijn tussen een EF- en F-dikte ligt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *