Box Elder Burl ( stabilized en Dyed)

Pennen in Stabilized Dyed Box Elder Burl. (enkel in het model “Royal”)

Woordje uitleg

Om te beginnen wat is “Box Elder”?  Box Elder is ook bekend als Manitoba Maple.

maw “Box Elder” is een soort Esdoorn. Wetenschappelijke naam: Acer negundo.

Ik gebruik ook wel eens de Amerikaanse esdoorn in pennen, dat is zeer fijn hout dat vooral gebruikt wordt voor biljart cues omdat het een zeer rechte en fijne draad heeft met wat tekening. Ook mijn muskaatmolens en pepermolens zijn zeer mooi in esdoorn.

Box Elder is een snelgroeiende, kortlevende boom met een hoogte van maximaal zeventig voet, en een maximale stamgrootte van ongeveer drie en een halve voet. Er is veel discussie over de oorzaak van de prachtige rode vlekken die in dit hout kunnen voorkomen.
Het wordt vaak aangeduid als een esdoorn met een “koninklijke blos”.

Het hout is zacht, heeft uitstekende lijmeigenschappen en is geschikt voor dozen, gedraaide stukken en andere fijne artikelen.

Gemeenschappelijke naam (namen): Vlier, Manitoba-esdoorn.

Komt voor in Noord-Amerika (meestal in Midden- en Oost VS). Het is een minder bekende boom maar is omwille van zijn zeer mooie burl enorm populair onder mensen die siervoorwerpen maken .

Van deze specifieke boom heb ik voor deze pennen interesse in de “Box Elder Burl ”

Wat is dan esdoorn Burl-hout?

Hoewel het misschien niet zo klinkt, beschrijft ‘burl’ geen type boom. Een burl word ook wel wortelhout / knoest/ wrat genoemd. Esdoorn wortelhout is afkomstig van een esdoorn die op zijn stam ” Burls heeft ” .

Kortom, een ‘burl’ is een vreemde en onnatuurlijke groei op de bast van een boom. Deze worden soms gezien als ‘boomtumoren’ vanwege hun grote organische vormen. Ze kunnen er behoorlijk lelijk uitzien als ze aan de buitenkant van een boom staan, omdat het in feite gezwellen zijn die uit de schors steken. De binnenkant van deze noppen is echter ronduit prachtig. De boom heeft geen last van dit gezwel en zo levert de natuur ons prachtige stukjes hout.

Die noemt men Wortelhout, ook al heeft het niets te maken met de wortels. Het heeft extreem unieke spiraalpatronen ipv de ringen die je in gewone houtsneden aantreft. Meestal vele kleine dansende krullen in verschillende kleuren in één houtsnede, wat er geweldig uitziet! Geen twee stukken zijn hetzelfde, dus u krijgt ook een uniek stuk!

 

 

Waarom ontstaan Burls?

Ze groeien wanneer de boom een ​​of andere vorm van stress ondergaat.

Voor een boom betekent stress over het algemeen dat ze gewond zijn geraakt, of een virale of schimmelinfectie hebben.  Soms kan deze stress een boom doden, maar dit gebeurt niet in het geval van noppen. Burls worden gevormd doordat de groeihormonen van de boom verstoord zijn en ze boomtumoren laten groeien. Tumoren zijn bij de mens een negatief geladen woord.. Bij deze bomen zijn het schoonheidsvlekken 🙂

Vreemd genoeg doden noppen de boom niet. De boom kan zijn hele levensduur leven met de burl eraan vast. Je kunt het zien als een litteken van een blessure maar dan een zeer mooie, ongevaarlijke.

Alleen bepaalde bomen kunnen noppen laten groeien,  waardoor dit hout vrij zeldzaam is. Ze worden hiervoor gewaardeerd naast de waarde die hun unieke schoonheid biedt.

 

Geschiedenis van hun gebruik
Het gebruik van wortelhout stamt uit het begin van de twintigste eeuw, toen houtbedrijven ontdekten dat noppen een ongewone schoonheid hadden. Sindsdien is het gebruik van wortelhout gegroeid en zijn er veel soorten wortelhout gevonden. Maple burl is een van deze variëteiten. Het kan worden gebruikt om tafels, stoelen, kasten, andere huishoudelijke voorwerpen, horloges en zelfs kleine snuisterijen te maken. Dit zijn allemaal zeer waardevolle items! In de USA kan je pennen gemaakt uit dit materiaal gemakkelijk boven de 2000 $ betalen.

Wat is stabilized?

Betekent letterlijk gestabiliseerd.

Het wortelhout is zeer mooi maar het hout van de Box elder  is ook al vrij zacht en om het verwerkbaar te maken gaan we die burl zachtjes in stukken zagen op de maat van pen blanks. 22mmx22mmx 200mm.
Deze blancs worden in een ketel geplaatst en ondergedompeld in een speciale hars. Vaak gebruikt men naast gewone hars ook al wel eens cactus sap dat ook zeer hard wordt.

Met extreme onderdruk en met krachtige zuigende pompen gaat men elke luchtmolecule er bij wijze van spreken uitzuigen en in de plaats komt dan de hars tot in de fijnste haartjes. Na drogen en uitharden heeft men dan een stuk hout dat machinaal verwerkbaar is, maar nog alle details en uitzicht van het originele hout behoudt.
Hiervoor moet je een investering doen en het is best een hele klus en vrij omslachtig:

Men moet zeer stilaan de onderdruk opvoeren, het hele mengsel geeft in het begin de indruk dat het kookt door de ontsnappende luchtbellen.Het is een heel boeltje en het vergt jaren om min of meer zeker te zijn of het goed lukt. Na drogen en uitharden heeft men dan een stuk hout dat machinaal verwerkbaar is, maar nog alle details en uitzicht van het originele hout behoudt.

 

 

Luxpen heeft een dergelijk bedrijf gevonden in USA waar we de gestabiliseerde stukken kunnen aankopen.
Zo kan ik ook zeker zijn dat de mooiste stukken zijn uitgezocht en ze degelijk gestabiliseerd zijn zonder achterblijvende lucht bubbels.

Het maken van de pen vraagt dan wel speciale beitels en het schuren en afwerken is een Hybride aangelegenheid. Het is 95% hout en 5% hars en zo kan je bijv niet met water schuren en werk ik met speciaal gemengde oliën en daarvoor ontwikkeld schuurpapier. Ik zet er ook een speciale eindafwerking op, zodat de mooie houtstructuur van de Burl tot zijn recht komt.Over deze nieuwe afwerking is er een apart Blog.

Deze houtsoort is rozig tot rood en het gebeurt dat men een druppel ecoline toevoegt voor de stukken die wat bleek of licht van kleur uitvallen. Dyed betekent dat er een druppel kleurpigment is toegevoegd om het contrast te verhogen. De kleur ligt dicht bij de originele kleur zodat het de originele kleur geen geweld aandoet. In de USA  houdt men ervan om felle kleuren te gebruiken, maar naar mijn mening wordt het dan heel erg lelijk .

Zo, nu weet je waar deze unieke pen van gemaakt is … Stabilized Dyed Box Elder Burl!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *