Ook bij de afwerking oog voor ‘de max’: de voordelen van kwalitatieve wax

Ook bij de afwerking oog voor ‘de max’: de voordelen van kwalitatieve wax

Elke Luxpen is het resultaat van de magische mix tussen de allerbeste materialen en vaardig vakmanschap.

Zeldzame en duurzame grondstoffen vormen de bekoorlijke en betrouwbare basis, en een accurate afwerking zorgt voor de kers op de taart.

Wax is een onmisbaar onderdeel in die laatste fase: de subtiele substantie zorgt voor een gelaagde én geslaagde finishing touch. Luxpen gebruikt de beste wax die conserverende kwaliteiten koppelt aan extra elegantie.

Wat was was en wat was is: een stukje geschiedenis

Wax of was wordt al vele eeuwen gebruikt. Natuurlijke bijenwas en carnaubawas die wordt gewonnen uit de bladeren van de carnaubapalm kunnen bogen op een bijzonder rijke geschiedenis.

Het woord geschiedenis is hier wel heel toepasselijk: in één van de mooiste musea ter wereld, het befaamde British Museum met zijn weergaloze historische collectie, bracht onderzoek aan het licht dat natuurlijke wassen nefaste neveneffecten hebben. I

in de vroege jaren 1950 hielden onderzoekers van het museum de commerciële producten op basis van natuurlijke wassen onder de loep. Het onderzoek zorgde voor revolutionaire resultaten: natuurlijke wassen bleken zuren te bevatten die een onstuitbaar offensief konden inzetten op de historische schatten.

De conservator verbood alle ‘natuurlijke’ wassen en droeg zijn ploeg op om op zoek te gaan naar een betrouwbaar alternatief.

Anders én beter: de vele voordelen van fossiele wassen

Die enthousiaste equipe beet zich vast in de ‘nieuwe’ wassen die werden geraffineerd uit ruwe olie, de zogenaamde fossiele of microkristallijne wassen.

Afhankelijk van hun geografische oorsprong hebben deze wassen verschillende kwalitatieve kenmerken.

Door het procedé te optimaliseren en verhoudingen perfect te doseren, ontstond een waaier wassen die voldeden aan verschillende verwachtingen van diverse doelgroepen, van farmaceutica en cosmetica tot zware engineering.
De wetenschappers van het British Museum brachten het beste van twee werelden samen. Ze ontwikkelden een prachtig product dat de kwaliteiten van de natuur combineert met de innovatieve inzichten van de moderne technologie.
De wonderlijke was die op die manier het levenslicht zag, verwierf op korte tijd naam en faam en werd dé ronkende referentie voor musea wereldwijd. Ook Luxpen gebruikt deze was.

Een prachtig product met talloze troeven

Deze speciale was heeft een kristallijne structuur, die veel fijner is dan die van de gebruikelijke wassen. Hierdoor biedt de was een waanzinnige waterbestendigheid en is hij wereldwijd dé standaard voor monumenten die niet alleen aan de tand des tijds maar ook aan weer en wind zijn blootgesteld. Standbeelden, fonteinen en ornamenten op gebouwen zijn dankzij de was verzekerd van een mooi én lang leven. Ook binnen combineert deze wondere was heel wat kwalitatieve kenmerken. Metalen museumstukken zoals harnassen en wapens behouden dankzij een behandeling hun glorieuze glans en zijn veel beter bestand tegen roest en andere verwering. In tegenstelling tot zijn ‘natuurlijke’ broers, is deze was PH-neutraal. Hij verkleurt ook niet en blijft te allen tijde kristalhelder.

Duurzaam en elegant: was als luxueuze laatste hand

In musea is ‘kijken mag maar aankomen niet’ de regel, voor een Luxpen geldt uiteraard een andere ‘hand’-leiding. Ook in die context is deze was een betrouwbare bondgenoot: de magische materie voelt zijdezacht aan en garandeert een attractieve afwerking. Bovendien zijn behandelde voorwerpen ‘fingerprint proof’, waardoor je prachtige pen zich niet ontpopt tot vlekkenmagneet. De wax wordt ook nooit kleverig en kan gemakkelijk gereinigd worden met een doekje met wat paraffine of met een eenvoudig vochtig doekje.
Indien gewenst kan de waxlaag zelfs verwijderd worden met een in white spirit gedrenkt doekje. Bij Luxpen zorgt was voor een fantastische finale: we brengen minstens drie of vier eindlagen aan, om de glans en de duurzaamheid te verhogen. We gebruiken steeds de allerbeste afwerkingen: die dure en duurzame was blijkt een bijzonder prettige partner in ons streven naar een prachtig eindproduct!

Talloze toepassingen met ravissante resultaten

Niet alleen Luxpen ‘geniet’ van was. Ook in andere sectoren maakte men in de loop der jaren kennis met de vele voordelen van deze sublieme substantie.

– Een beetje was op een boor geeft bij hardhout een zeer fijne boring en verhindert het splijten van het hout.
– Metalen voorwerpen roesten haast niet meer na behandeling.
– Was is ook ideaal om leder te beschermen en op te frissen. Een regelmatig weerkerende wasbehandeling houdt portefeuilles, schoenen, jassen en handtassen in topvorm.
– Violen , cello’s en gitaren worden ingewreven met was. Op die manier behouden ze hun kleur en zijn de kostbare kleinoden beschermd tegen het zuur van de muzikantenhanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *