Rollerball versus gewone balpen

Een balpen is niet hetzelfde als een rollerball. Dat spreekt vanzelf, want waarom zouden de twee anders verschillende namen hebben. Maar weet je ook waarin het verschil tussen beide precies  ligt? Dat is een kwestie van droogtijd van de inkt, vloeiendheid en schrijfgenot.

Droogtijd

De inkt bij een balpen is op basis van olie. Daardoor droogt deze trager op dan de inkt bij een rollerball. Bij een gewone balpen ligt de inkt als het ware bovenop het papier. Bij een rollerball dringt de inkt eerder in het papier. De inkt in de roller geeft de pen een andere schrijfstijl die dichter bij de gladheid van een vulpen komt.

De punt aan het uiteinde van de pen is eigenlijk een heel klein bolletje dat letterlijk rolt terwijl je op papier schrijft, waardoor de inkt tijdens het schrijven van het inktreservoir naar het papier overgaat.

Na lang zoeken heeft luxpen gekozen voor de ” Schmidt Safetey ceramic Roller 888F”  of Schmidt “Safetey ceramic Roller 888FLuxe  uitvoering 5888F”

 

 

Vloeiendheid
Bij een balpen moet je wat meer moeite doen om de inkt uit de vulling te laten komen. Deze is namelijk dikker dan de inkt bij een rollerball.
Schrijfgenot
Een balpen gebruik je als je veel wil schrijven, of formulieren moet invullen waarop je moet  doordrukken.
Volgens de informatie was de rollerpen in 1888 eigenlijk ontworpen door een man genaamd John J. Loud als een hulpmiddel dat in staat was om op ruwe oppervlakken te schrijven. Ondanks dat het octrooi werd aangevraagd vóór het begin van de twintigste eeuw, kwam de pen pas op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 op de markt. Veel verbeteringen aan het originele model volgden met pennen die waren gemaakt voor het schrijven op materialen zoals stof en zelfs hout. Ondanks dat de tool is gemaakt, was de inkt die op de markt verkrijgbaar was niet zo stroperig als nodig was. Naarmate de decennia verstreken en de inkt in de loop van de tijd veranderde, werd de rollerpen door verschillende penfabrikanten zoals Parker aan het publiek geïntroduceerd. Ondanks de mogelijkheden van de rollerball bereikte deze pas halverwege de jaren zeventig zijn hoogtepunt. Tegenwoordig geven penliefhebbers de voorkeur aan de roller in vergelijking met de balpen. Voor zover het een alledaagse draagpen is, is de rollerbal een uitzonderlijke keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een soepele en comfortabele schrijfervaring, vooral voor diegenen die een voorliefde hebben voor vulpennen.
De stroom van een roller is veel consistenter dan die van een balpen en slaat ook minder over dan een balpen. De schrijfervaring van een rollerball is vergelijkbaar met die van een vulpen, omdat het veel minder druk vereist om inkt op de pagina te produceren.
De schrijfstijl is veel schoner en minder belastend voor de vingers, de pols en de hand zelf. Het is veel comfortabeler om met een rollerball te schrijven en bespaart energie voor langdurig gebruik zonder de hand te hoeven schudden; iets dat vaak wordt gedaan met schrijfinstrumenten met een hogere impact. De inkten zijn doorgaans verkrijgbaar in meer kleuropties dan de standaard zwart, blauw en rood en er zijn veel opties als het gaat om het type inkt. Natuurlijk, met minder stress voor pen en hand, heeft de schrijver de mogelijkheid om sneller te schrijven dan met een potlood of balpen. Bovendien is de inkt op papier vaak helderder en dramatischer.
Rollerball pennen werden  bedacht om schrijven aantrekkelijker en aangenamer te maken.
Het verschil zit hem niet in de pen maar in de inkt.
De  vulling  wordt op een eenvoudige manier aangebracht, en zo verenigt een rollerball de kwaliteit van een vulpen met groot schrijfplezier. Het schrijven gaat veel soepeler en is minder stressvol voor uw hand. De rollerball pen is vaak iets dikker dan een balpen, en het gewicht van de pen is al genoeg om te schrijven op een aangename manier.
Het schrijven gebeurt moeiteloos en wordt  door de gebruiker als aangenaam ervaren. Mensen die last hebben van reuma of moeilijke handen zijn vol van lof over deze pennen.

Ga eens kijken in onze Luxpen webshop welke pennen we momenteel voorhanden hebben.
Je kan ook deelnemen aan onze gratis wedstrijd om een Luxpen vulpen te winnen!

2 thoughts on “Rollerball versus gewone balpen

  1. Simone says:

    Het spreekt vanzelf dat de presentatie en de pennen en andere mooie zaken die je voorstelt via de site , zeer aanlokkelijk zijn. Gaf de site gisteren door aan een vriendin die erover denkt om zo’ n mooie pen aan een vriend cadeau te doen. Wellicht komen zeer vlug noch meer gegadigden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *