Kirinite: als kunststof een kunstige stof wordt

Kirinite gooit hoge ogen bij producenten en consumenten:
als uiterst bewerkbaar , duurzaam materiaal gaat het met bijzonder veel waardering aan de haal.

In een wereld die gedomineerd wordt door kunststof wegwerprommel roeit Luxpen tegen de stroom in, met houten peddels welteverstaan. Maar zelfs bij mij kan kirinite op bijzonder veel appreciatie rekenen.

De peperdure prijs van kwaliteitsarme kunststof

Wat een verschil met de plastiek prulletjes die gemaakt worden om heel even te schrijven en dan vervolgens langdurig vervuilers te blijven.
Plastiek pennen zijn de norm geworden, hoewel norm en normaal hier mijlenver uit elkaar liggen: de aankoop mag dan spotgoedkoop zijn, maar door vergaande vervuiling betalen we alsnog een erg hoge prijs.
Polyester doet het iets beter dan plastic, maar beter is in dit geval nog steeds ver van goed.

Acryl: voor wie beter en duurzamer wil

Prestigieuzere producenten opteren voor acryl. Een keuze die heel wat duurzamer, maar daardoor ook best wat duurder is. Veel consumenten willen niet mee in die piste, maar bij Luxpen zijn we er toch van overtuigd dat het de juiste is: als we de ecologische horde willen nemen, zullen we ook economisch wat hoger moeten springen.
Acryl geniet als kunststof een uitstekende reputatie. Het veelzijdige materiaal is uitermate geschikt voor prachtige pennen, maar ook in innovatieve interieurs acteert het stijlvol in de hoofdrol: de stof is Food Grade Gecertificeerd, waardoor het geschikt is voor wondermooie werkbladen in keukens. Zo is acrylhars naast aluminiumhydroxide de hoofdrolspeler in Corian, de rijzende maar prijzige ster in heel wat knappe keukens en betoverende badkamers.
Acryl is ‘schoon’ in meer dan één opzicht: het oogt niet alleen geweldig, zelfs bij veelvuldig en intensief gebruik is het veilig voor de mens en door de duurzaamheid is de negatieve impact op de omgeving gering ten opzichte van andere kunststoffen.

Polyester lijkt in niets op acryl… behalve qua looks: voor een leek zijn acryl en polyester nauwelijks te onderscheiden met het blote oog, waardoor de consument al te vaak voor het laatste materiaal kiest.
Bij Luxpen zijn we gelukkig geen leken als het op materialenkennis aankomt. Hoewel het populaire polyester hét materiaal bij uitstek is voor pennen wereldwijd, is het om zeer uiteenlopende redenen ongeschikt voor het Luxpengamma. Het gebrek aan duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Nog belangrijker: het materiaal is stug en onbuigzaam. Die houding neemt Luxpen vol overtuiging over en in deze materie ben ik minstens even stug en onbuigzaam: geen polyester voor Luxpen!

Kirinite: feels good, looks bright

We wagen ons wel met groot plezier en nog grotere passie aan het nieuwste neusje van de zalm! Kirinite is een kwalitatief en attractief acryl dat nog een aantal supplementaire, speciale behandelingen heeft gekregen. Als elegante eyecatcher is het dé standaard voor de grip of de handvaten van kostbare objecten.  Het magische materiaal laat zich uitstekend bewerken met speciale beitels en is bijzonder duurzaam, waardoor het ook garant staat voor prachtige pennen met een mooi en lang leven.

 

 

Kirinite is een materiaal op acrylbasis dat net zo sterk  als kleurrijk is. Vooral die laatste eigenschap zorgt ervoor dat er geen visuele verwarring kan bestaan met ‘gewoon’ acryl of polyester. Kirinite is een geharde acrylsoort, en in het productieproces worden dunne, kleurrijke polypapierstrengen toegevoegd voor een magische mix.  Deze werkwijze resulteert in een unieke, kleurrijke en driedimensionale uitstraling. Het heeft wat weg van wat we ‘metalflake’ noemen, een techniek die een intens en prikkelend kleurenpalet tevoorschijn tovert.

 Kirinite betovert niet alleen met een verleidelijke verschijning. De meest verbazingwekkende eigenschap is dat de stof steviger hecht aan de handen naarmate ze intensiever gepolijst wordt. Precies polijstwerk zorgt voor een grandioze grip, waardoor kirinite zeer geliefd is voor kostbare kolven van revolvers en voor de handvaten van mooie messen. Zowel in professionele keukens als voor outdooromstandigheden wordt het gebruikt voor mooie en betrouwbare messen, die ook gewoon gekookt mogen worden om via sterilisatie grondig te reinigen.

 

Een duurzame blikvanger: oogt uniek en leeft langer

In de zoektocht naar unieke en duurzame materialen voor luxueuze pennen, kruiste kirinite het pad van Luxpen. Het materiaal slaagde er meteen in om me te betoveren, maar het duurde iets langer voor ik een geschikte partij kon ‘veroveren’.

Normaal zijn de blokken rechthoekig en bij benadering 10 mm dik, wat geenszins volstaat om een prachtige pen uit te puren. Maar de aanhouder wint én vindt: Luxpen heeft een fantastische partner gevonden die kirinite kan leveren van 22 mm, waardoor het geschikt is om pennen te produceren. Ook met de geknipte grondstof blijft het maat-en monnikenwerk. Met een speciaal gasmasker en een professionele afzuiging ga ik aan de slag. Het schuren en polijsten bepaalt de look en feel van het product, maar omdat kirinite een smeltpunt heeft van tweehonderd graden, moet dit werkje voorzichtig gebeuren: het hele productieproces vergt de nodige aandacht, maar in de finale fase is het extra opletten geblazen!

Al deze factoren dragen ertoe bij dat een pen in kirinite een pareltje is van exclusieve elegantie, waarbij een betoverende buitenkant wordt gekoppeld aan een fantastische functionaliteit.

Een greep uit de enthousiaste ervaringen van ‘collega’s’ met kirinite::

“I’ve never had a problem with Kirinite. It’s easy to shape and sand, and you can finish it any way you want…you can polish it like a gem, give it a satin finish, or whatever you can imagine. I’d rather work with Kirinite than with wood, because the Kirinite is more forgiving.”
— Ryan Carlson, NYKM

“Kirinite is excellent to work with…it’s not chippy, grainy, or melty. Other polymers tend to heat up and cling to drill bits and other machinery, but Kirinite keeps its stability. Plus, it polishes beautifully, and has a good, rich feel in the hand.”
– Mike “Whiskers” Allen, WhiskersKnives.com

“Kirinite is very stable…it doesn’t shrink, it’s easy to shape, easy to sand…in fact, it’s the easiest stuff to work with in our shop! It polishes nicely, too…and the more you polish it, the less slippery it gets!”
– Wally Gardner, Canal Street Cutlery

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *