Amboyna Burl: hoogstaand hout waar muziek in zit!

Amboyna Burl – onweerstaanbare oosterse schoonheid

pen in Amboyna Burl – klik hier)

Van burl naar curl: een knoest met een krullerig karakter

Ik vermoed dat de naam Amboyna Burl niet meteen een belletje doet rinkelen. Een ‘burl’ wordt in het Nederlands ‘warrelknoest’ genoemd en is een tumorachtige groeiaandoening die ontstaat op de plaats waar een boom is gekwetst . Binnen die knoest heeft het hout een snaarachtige structuur, vaak met een krullerig karakter. Amboyna  is technisch gezien geen aparte soort, maar is de naam van knoesten van een van de Pterocarpussoorten. Meestal is dit Narra (Pterocarpus indicus), maar burldelen van Birma Padauk (Pterocarpus macrocarpus) worden ook verkocht onder de naam Amboyna.

De naam is afgeleid van Ambon, twee schiereilanden die deel uitmaken van de Indonesische eilandengroep de Molukken, waar het hout een populair product was voor de internationale handel.

Amboyna is een van de duurste en meest gewilde van alle burls. Het  wordt vaak verkocht als fineer of speelt de hoofdrol in ambachtelijke blanks.

 

 

 

Amboyna wordt gebruikt voor hoogwaardige hebbedingen, zoals mooie meubels en gedraaide voorwerpen. Het pittige prijskaartje moet je er wel bijnemen: het dashboard van het Mercedes Maybachmodel is uit Amboyna gemaakt, maar voor deze wonderlijke wagen moet je meer dan 250.000 euro ophoesten. Daarnaast duikt het hout vooral op in kwalitatieve kleinoden, zoals mes-en pistoolgrepen en andere houten hoogstandjes. Ook in de muziekwereld is Amboyna een begrip: dit mooie materiaal wordt gebruikt voor elektrische gitaarbladen en is dé elegante eyecatcher in de marimba, waar het hout wordt gebruikt voor het klassevolle klavier.  Amboyna Burl hardhout heeft niet alleen een verleidelijk voorkomen, maar is ook  termietbestendig en heeft een  heerlijke rozengeur.

Ik heb wereldwijd mensen die oog hebben voor exclusieve luxematerialen én een neus voor zaken. Dankzij hen slaagde ik erin enkele stukjes “Gouden Amboyna” op de kop te tikken: deze zeldzame zaligheid heeft een bekoorlijke, bruinige kleur met een gouden gloed, die scherp en schitterend contrasteert met het gelige spinthout dat erin verweven is. De voorraad heeft een onnavolgbare kwaliteit maar is beperkt qua kwantiteit: ik kan er een achttal prachtige pennen mee maken.

Adembenemend Amboyna bleek de gedroomde grondstof  voor mijn nieuwe model,  de “ Prestige” . Hiervoor heb ik platings gekocht in 100% zuiver rhodium met gouden accenten.

Het model bespreek ik in een aparte blog.

 

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *