Bog Oak ( moeraseik)

Bog Oak (moeraseik) . – link naar pen in shop

Moerashout is gemaakt van boomstammen die in moerassen hebben gelegen en moerasachtige omstandigheden zoals meren, rivierbodems en moerassen, al eeuwen en zelfs millennia lang. Zonder zuurstof ondergaat het hout het proces van fossilisatie en mortavorming.
Waterstroom en diepte spelen een speciale rol bij het creëren van morta. Stromingen binden de mineralen en ijzer in het water met tannines in het hout, waardoor het hout op natuurlijke wijze wordt gekleurd. Dit eeuwenlange proces, vaak “rijping” genoemd, verandert het hout van goudbruin in volledig zwart, terwijl de hardheid zodanig wordt verhoogd dat het alleen kan worden gesneden met behulp van speciale snijgereedschappen.
Hoewel de tijd die nodig is om de eik in abonos te transformeren varieert, duurt de “rijping” gewoonlijk duizenden jaren. Vanwege de bovengenoemde ecologische redenen zijn er geen twee stammen met dezelfde kleur te vinden.

De klimaatverandering was vergelijkbaar met wat we nu meemaken.

Het waterniveau steeg langzaam, en de bomen gingen rotten. Ze stierven en vielen om in het zilte water.

In de loop der eeuwen verwerd de grond tot veen, en bewaarde zijn schat veilig.

Zwarte moeraseik (fenland bog oak), zoals deze gefossiliseerde boomsoort heet, is van onvergelijkbaar goede kwaliteit.
Als je de stronken zo ziet liggen, zou je menen dat ze nog maar net geveld zijn.

De stukken die ik heb, komen van de Norfolk Fens.

Onafgezien van de oeroude oorsprong van moeraseik en de unieke schoonheid, is de simpele waarheid dat dit hout nog vele andere unieke eigenschappen bezit.

 

Moerashout, ook bekend als abonos en morta, vooral onder pijprokers, is een materiaal van bomen die zijn begraven in veenmoerassen en tegen verval zijn bewaard door de zure en anaërobe moerasomstandigheden, soms voor honderden of zelfs duizenden jaar.
Moerashout vertegenwoordigt de vroege stadia in de fossilisatie van hout, met verdere stadia die uiteindelijk gedurende een periode van vele miljoenen jaren bruinkool en steenkool vormen.
Moerashout kan afkomstig zijn van elke boomsoort die van nature in de buurt van of in moerassen groeit, inclusief eik (Quercus – “moeraseik”), pijnboom (Pinus), taxus (Taxus), moerascipres (Taxodium) en kauri (Agathis). Moerashout wordt vaak van velden verwijderd en in opruimingshopen geplaatst. Het is een zeldzame vorm van hout waarvan wordt beweerd dat het “vergelijkbaar is met enkele van ’s werelds duurste tropische hardhout”.

Het wordt ook gebruikt voor gitaren en handvaten van messen.

Vaak werden er ook teerlingen en ceremoniële amuletten van gemaakt.

 

 

 

 

 

 

De moeraseik die ik heb is zeeeer oud van de donkerste soort.. zie tabel hiernaast.

Het is een van de moeilijkst te verkrijgen houtsoorten.

Waarom is het zo speciaal?

  • omwille van de geschiedenis
  • De verbinding  met de aarde
  • De donkere zwarte kleur
  • De hardheid
  • de ouderdom
  • Het is gewoon ” Black magic”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *