Vullingen van het Top Merk “Schmidt”

Ik werk enkel met het topmerk “SCHMIDT”. Ik bied zowel de Balpen vullingen als de Rollerball versies aan.

BALPENNEN  (voor Rollerballs zie verder op )

De ‘Parker-stijl’ balpenvulling is eigenlijk een standaard patroonvulling die bekend staat als de G2 en wordt door veel fabrikanten gebruikt voor hun balpennen.

Die ‘G2‘ verwijst naar het typische kroontje bovenaan de vulling. Het is oorspronkelijk gemaakt door Parker maar het is nu een ISO-standaard en wordt door veel verschillende penmerken gebruikt.

Het is echter geen garantie voor kwaliteit. Bij de budget Chinese vullingen is de tolerantie (nauwkeurigheid) soms ver te zoeken en werkt een klik pen niet naar behoren. Op zich is dat vaak geen probleem, omdat de pen ook maar enkele maanden dienst doet!
Bij Luxpen leggen we de lat zeer hoog en gaan we voor de hoogst mogelijke standaard die aangehouden wordt door oa Schmidt, Steadler, Montegrappa, Visconti, S.T Dupont, en andere topmerken.. wij kiezen dan ook voor de hoogste ISO norm.

WAT IS ISO
Pas in 2016 zijn er internationale standaarden afgesproken voor vullingen van balpennen. 95% van de goedkope vullingen halen deze norm niet. Zij die wel voldoen aan deze die norm mogen het vermelden op hun vullingen. Betreft : ISO certificaat ISO12757. Later zijn de normen nog aangescherpt en vragen notarissen en belangrijke overheidsorganen een nog hogere kwaliteit (ISO 12757-2) in verband met duurzaamheid, kwaliteit en ‘DOCUMENT proof’… ( je kan deze inkt bv niet met een inkten killer verwijderen. Sommige documenten moeten dus wel met deze ISO norm getekend worden. Ik krijg soms telefoontjes van secretaressen die vragen of we de P900 van “SCHMIDT” kunnen leveren. Haar baas had gezegd “kom met niks anders af” Ik schrijf alleen met een P900 … That’s the way I like it ha ha ha.

Luxpen gaat steeds scheep met de hoogst beschikbare kwaliteit. De P900 van “SCHMIDT” die we aanbieden heeft dus de hoogste nieuwe norm ISO 12757-2

ISO 12757-1: 2016 stelt minimale kwaliteitseisen vast voor balpennen (hervulbaar of niet-hervulbaar) en navullingen voor algemeen gebruik.

Aanvullende eisen voor balpennen voor documentair gebruik worden gegeven in ISO 12757-2

Het is wel grappig dat “Parker” zelf gestopt is met hun productie. Iedereen weet dat de normale parker vulling uit mijn jeugd altijd lekte…Ze hebben de techniek nooit onder de knie gekregen.
We kunnen dit type vullingen ook krijgen uit China, zonder label, aan 10 cent .. probleem is dan dan de kwaliteit absoluut dramatisch is, vaak niet passen en maar 100 meter schrijven!! . . Een onbewuste koper gaat enkel voor prijs… Bij Luxpen zijn ze niet te vinden.

De G2-vulling is 98,2 mm lang (+- 0,2mm) en heeft een diameter van ongeveer 5,8 mm op de hoofdcilinder.
Bij goedkopere versies kan dat soms 5/10 mm of meer afwijken, met gevolg dat het mechanisme niet goed werkt.

De meeste hebben een metalen vat, hoewel sommige een plastic behuizing  hebben. Vullingen met metalen behuizing  hebben over het algemeen een grotere inktcapaciteit dan de plastic versies, omdat de wanden van de vaten veel dunner kunnen zijn.
Voor deze versie kiest Luxpen enkel voor de metalen versie. Die heeft een schrijflengte van > 4 Km. De metalen versies gaan ook veel langer meer.

Ik kan een aparte Blog schrijven over de balpunt. Bij “Schmidt” is het voorste gedeelte in stainless-steel  met een tungsten-carbide ball. Deze bal vooraan heeft speciale groeven en is ingebed in een zeer high technologisch bed dat er voor zorgt dat het niet lekt, niet uitdroogt en zeer soepel schrijft. Dat heeft dan weer te maken met de Viscositeit van de olie achtige inkt, die NIET uit uw kleren of tafelkleed gaat.. Ik meld nu ook al dat we ook de nieuwe P900 softline hebben. Deze inkt is net iets meer viscoser geworden zodat die ergens tussen balpen en Rollerball zit.
De eerste reacties zijn heel positief. Opgelet: Parker probeert dit ook met hun GEL uitvoeringen, maar ik persoonlijk heb een hekel aan Gel vullingen… ze zijn vaak te vettig, veegt door enz enz

Hieronder de 5 soorten balpen vullingen te bestellen bij Luxpen (verkoop per drie stuks)

3 x Parker Style Refill – P900 Schmidt Softline ( Europe G2 norm) -Bestelnr : 1552-10

Rollerballs

 

Een balpen is niet hetzelfde als een rollerball. Dat spreekt vanzelf, want waarom zouden de twee anders verschillende namen hebben. Maar weet je ook waarin het verschil tussen beide precies  ligt? Dat is een kwestie van droogtijd van de inkt, vloeiendheid en schrijfgenot.

Droogtijd

De inkt bij een balpen is op basis van olie. Daardoor droogt deze trager op dan de inkt bij een rollerball. Bij een gewone balpen ligt de inkt als het ware bovenop het papier. Bij een rollerball dringt de inkt eerder in het papier. De inkt in de roller geeft de pen een andere schrijfstijl die dichter bij de gladheid van een vulpen komt.

Vloeiendheid

Bij een balpen moet je wat meer moeite doen om de inkt uit de vulling te laten komen. Deze is namelijk dikker dan de inkt bij een rollerball.

Schrijfgenot

Een balpen gebruik je als je veel wilt schrijven, of formulieren moet invullen waarop je moet  doordrukken.
Volgens de informatie was de rollerpen in 1888 eigenlijk ontworpen door een man genaamd John J. Loud als een hulpmiddel dat in staat was om op ruwe oppervlakken te schrijven. Ondanks dat het octrooi werd aangevraagd vóór het begin van de twintigste eeuw, kwam de pen pas op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 op de markt. Veel verbeteringen aan het originele model volgden met pennen die waren gemaakt voor het schrijven op materialen zoals stof en zelfs hout.
Ondanks dat de tool is gemaakt, was de inkt die op de markt verkrijgbaar was niet zo stroperig als nodig was. Naarmate de decennia verstreken en de inkt in de loop van de tijd veranderde, werd de rollerpen door verschillende penfabrikanten zoals Parker aan het publiek geïntroduceerd. Ondanks de mogelijkheden van de rollerball bereikte deze pas halverwege de jaren zeventig zijn hoogtepunt. Tegenwoordig geven penliefhebbers de voorkeur aan de roller in vergelijking met de balpen.
Voor zover het een alledaagse draagpen is, is de rollerbal een uitzonderlijke keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een soepele en comfortabele schrijfervaring, vooral voor diegenen die een voorliefde hebben voor vulpennen.
De stroom van een roller is veel consistenter dan die van een balpen en slaat ook minder over dan een balpen. De schrijfervaring van een rollerball is vergelijkbaar met die van een vulpen, omdat het veel minder druk vereist om inkt op de pagina te produceren.
De schrijfstijl is veel schoner en minder belastend voor de vingers, de pols en de hand zelf. Het is veel comfortabeler om met een rollerball te schrijven en bespaart energie voor langdurig gebruik zonder de hand te hoeven schudden; iets dat vaak wordt gedaan met schrijfinstrumenten met een hogere impact. De inkten zijn doorgaans verkrijgbaar in meer kleuropties dan de standaard zwart, blauw en rood en er zijn veel opties als het gaat om het type inkt. Natuurlijk, met minder stress voor pen en hand, heeft de schrijver de mogelijkheid om sneller te schrijven dan met een potlood of balpen. Bovendien is de inkt op papier vaak helderder en dramatischer.
Rollerball pennen werden  bedacht om schrijven aantrekkelijker en aangenamer te maken.
Het verschil zit hem niet in de pen maar in de inkt.
De  vulling  wordt op een eenvoudige manier aangebracht, en zo verenigt een rollerball de kwaliteit van een vulpen met groot schrijfplezier. Het schrijven gaat veel soepeler en is minder stressvol voor uw hand. De rollerball pen is vaak iets dikker dan een balpen, en het gewicht van de pen is al genoeg om te schrijven op een aangename manier.
Het schrijven gebeurt moeiteloos en wordt  door de gebruiker als aangenaam ervaren. Mensen die last hebben van reuma of moeilijke handen zijn vol van lof over deze pennen.

De punt aan het uiteinde van de pen is eigenlijk een heel klein bolletje dat letterlijk rolt terwijl je op papier schrijft, waardoor de inkt tijdens het schrijven van het inktreservoir naar het papier overgaat.

Na lang zoeken heeft Luxpen gekozen voor de “Schmidt Safety ceramic Roller 888F”  of Schmidt “Safety ceramic Roller 888F Luxe uitvoering 5888F”

Model 888 plastic behuizing

Is de standaard Rollerball van SCHMIDT. Safety betekent dat die veilig is en niet uitloopt. Ceramic is de kwaliteit van de punt vooraan.

Je kan die krijgen in ZWART   FINE / MEDIUM / BREED en in het BLAUW  FINE EN MEDIUM
het blauw is mooi blauw , maar eerder Black/Blue . Je kan vanaf nu de vullingen krijgen per stuk, per 3 stuks of 6 stuks

Je kan ze hier vinden op de website

Model 5888 metalen behuizing

Deze schrijven identiek hetzelfde als de modellen 888. Wat is het verschil dan..??

1* Ze hebben een dunne ijzeren wand zodat er 20% meer inkt in kan en maar 10% duurder zijn.
2* Ze gaan 2 jaar langer mee, ongebruikt.
3* Ze zijn ” Non dry “, drogen niet uit.
4* De inktkleur is iets denser, mooier van kleur
5* voor echte penliefhebbers, hij is beter afgewerkt en mooier

Je kan die krijgen in ZWART   FINE / MEDIUM /  en in BLAUW FINE EN MEDIUM
het blauw is mooi blauw, maar eerder Black/Blue . Je kan vanaf nu de vullingen krijgen per stuk , per 3 stuks of 6 stuks
3 en 6 stuks zijn dan wat goedkoper en de losse zijn om eens een andere dikte of kleur te proberen
Deze is niet in Broad/Breed te krijgen

Je kan deze hier vinden op de website 

 

3 thoughts on “Vullingen van het Top Merk “Schmidt”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *