Appelpen: lokale luxe! uit Limburg

Appel - Black Crome with Chrome accent Ring-29808

Tijdens een receptie bij Belgunique raakte ik aan de praat met Bart van de Limburgse firma Haspenwood. Hij wil met en voor de Haspengouwse appelboeren een win-win creëren door hun appelhout te ‘recycleren’ als grondstof voor mooie, waardevolle voorwerpen. Dat idee kon me wel bekoren en enkele weken later was de Appelpen geboren!

pen gemaakt van appelhoutDe appel valt niet meer van de boom

Ieder jaar vernieuwen de appelboeren in Haspengouw ongeveer 6% van hun appelplantages: zodra de laagstammige bomen geen vruchten meer dragen, worden ze gekapt. Het verwijderen van de oude bomen en het aankopen en aanplanten van nieuwe vraagt een jaarlijkse investering van ongeveer 20.000 euro per ha.

Tot voor kort werden er ieder jaar 800.000 appelbomen, goed voor 30.000 ton hout,  gebruikt als brandhout of versnipperd en in de grond verwerkt. Het plan om het hout op te waarderen en een tweede leven te geven, werd gezaaid op een bijzonder vruchtbare grond: door het hout kwalitatief te recycleren, kunnen de boeren wat geld recupereren alvorens te investeren.

 

 

foto van appelhoutkap - hout voor pennenLuxpen is op het/de appel

Het vraagt heel wat arbeid en nog meer tijd om van een gekapte boom een prachtig product te maken. Het zorgvuldig zagen is een lange en lastige klus om te klaren en dan begint een droogtijd van minstens 5 jaar. De inspanningen en het geduld worden echter rijkelijk beloond. Appelhout beschikt immers over een aantal intrinsieke eigenschappen die het hout een unieke meerwaarde geven.  Appelhout heeft een schitterende structuur en een karakteristieke, gulle geur. Het feit dat er in het hout een aantal interessante bio-actieve stoffen aanwezig zijn, zorgt voor een mooie meerwaarde.

Ik was helemaal mee in het verhaal van Bart en sloot appelhout meteen in mijn hart. Luxpen zet zijn schouders mee onder de missie om appelhout te ‘reanimeren’, door het in een prachtige pen te recycleren.

 

 

De rotte appels moeten eruit

Voor Luxpen ga ik altijd op zoek naar geweldige grondstoffen van de beste kwaliteit: een strenge selectie is dé basis van  perfectie. Ik stel dus hoge eisen aan Haspenwood: only the best, not just good! Maar Bart blijkt een ‘perfecte’ partner in die zoektocht. Voor Luxpen zoekt hij schitterende stukken uit en daarmee gaat hij meer dan een  halve dag aan de slag . Hiernaast zie je het resultaat van uren zwoegen, sleuren en zagen. Die stukjes belanden in mijn atelier in Herenthout en houden me uren zoet in in een spelletje ‘zoek de fout’: elk stukje dat ik heb gekocht, wordt langdurig en nauwkeurig onderzocht. Onopvallende oneffenheden kunnen in een exclusief eindproduct immers voor storende schoonheidsfoutjes zorgen.

 

 

appelhouten vulpenEen appeltje voor de dorst

Door met  Haspenwood samen te werken, wil  Luxpen niet alleen prachtige pennen creëren, maar ook én vooral een maatschappelijke meerwaarde  voor de appelboeren en de lokale economie. Haspenwood is als lokaal en ethisch merk een toonbeeld van sociaal ondernemerschap in een  sector en een regio die toch wel lijden onder economisch onzekere tijden. Luxpen schrijft graag mee aan een verantwoord verhaal met een mooie missie.
Aantrekkelijk appelhout schittert in  de Fermolijn, die klasse, kracht en kwaliteit verenigt in één betoverende balpen.

In een aparte blog kan je meer lezen over de filosofie achter Fermo.

Door in de shop te kiezen voor een appelpen in beperkte oplage, lever je een gewaardeerde en bewuste bijdrage.

Appelpen: een keuze met het oog én het hart!

Oprechte dank, Laurent & Bart

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *