8 redenen waarom je beter met een degelijke vulpen schrijft

Je hersenen werken anders als je schrijft met de hand dan wanneer je op een toetsenbord tokkelt.

Waarom zou je nog met de hand schrijven? Het gaat zo traag!

Traag heeft echter enkele interessante voordelen.

1. Schrijven is belangrijk voor de ontwikkeling van lichaam en hersenen

Schrijven met een vulpen is een vaardigheid die tijd vraagt. Om het goed te doen, moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Hierdoor gaan de motorische verbindingen in de hersenen samenwerken.
Schrijven heeft een positief effect op de ontwikkeling van je grove en fijne motoriek.

2. Door te schrijven, ga je meer nadenken

Opschrijven zorgt ervoor dat je hersenen langer stilstaan bij het exacte probleem en de oplossing ervan. Nieuwe mogelijkheden ontstaan.
Je stapt zogezegd even uit je dagelijkse ritme en bekijkt het probleem vanuit een andere hoek. Dit levert vaak verrassend simpele oplossingen op voor complexe problemen.

3. Door iets op te schrijven, breng je orde

Zaken worden duidelijker en helderder wanneer je ze opschrijft. Schrijven is een veilige manier om privé iets te bewaren. Een met de hand opgeschreven paswoord kan niemand vanop afstand hacken.
En dan is er nog “iets van je afschrijven”. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk zorgt het voor een emotionele ontlading.

4. Schrijven resulteert in inzicht en persoonlijke ontwikkeling

Als je schrijft, kun je eerlijk zijn, en dat is nodig om te groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om eerlijk tegen jezelf te zijn. Je gevoelens en gedachten op papier  zetten, vereist de nodige moed. Om alles in het juiste perspectief te zien, is dit echter nodig.
Door op te schrijven, wordt duidelijk waar je allemaal dankbaar voor bent of met welke lastige situaties je al was geconfronteerd, hoe je ermee bent omgegaan en wat je ervan hebt geleerd. Een pittig detail.

5. Schrijven is een belangrijk hulpmiddel bij het onthouden

Testen onder volwassenen en scholieren toonden aan dat woorden die ze geleerd hadden tijdens het schrijven met de hand beter werden gespeld. Ze konden deze ook beter onthouden dan wanneer ze deze op de computer typten. Het handmatig opschrijven vergroot de aandacht, doordat je langer met de informatie bezig bent. Hierdoor krijgen onze hersenen tijd om de ontvangen gegevens beter te beoordelen, te organiseren en uiteindelijk vast te leggen in het geheugen. Een geoefend geheugen is het resultaat.

6. Schrijven zorgt voor reflectie

Iedere dag schrijven, zorgt voor reflectie op je leven en op de beslissingen die je dagelijks maakt.
Dit heeft een ongelooflijke waarde, omdat we vaak dingen doen zonder ons te realiseren waarom. Waarom poetsen we iedere dag op dezelfde manier onze tanden, nemen we steeds dezelfde weg naar het werk, enzovoort? Schrijven zorgt ervoor dat we nadenken over onze besluiten en welk effect deze op ons hebben.

7. Je kunt beter verbaal communiceren wanneer je het eerst hebt opgeschreven

Door op te schrijven wat je wil zeggen, oefen je in feite wat je verbaal wil communiceren. Opschrijven doet je nadenken over wat je wil zeggen, maar ook hoe je het wil zeggen. Door na te lezen wat je hebt opgeschreven, kunnen bepaalde zinnen of delen eruitspringen. Je kan er dan meer nadruk op leggen wanneer je communiceert. Het opschrijven zorgt ervoor dat je met meer vertrouwen een gesprek of presentatie ingaat.
Steve Jobs, voormalig CEO van Apple, schreef al zijn speeches eerst uit en oefende daarna uren voor de spiegel. Wat hij wilde overbrengen, zat ook voor 100% in zijn hoofd. Door het op te schrijven, was hij altijd perfect voorbereid. Zijn presentaties worden ook wereldwijd geroemd.

8. Schrijven zorgt ervoor dat je anderen beter begrijpt

Als je schrijft voor publiek, ga je nadenken over hun perspectief, zelfs al bestaat dat publiek uit slechts één persoon. Je gaat je inleven in je publiek. Dan begint de magie, want je gaat in het hoofd zitten van je publiek. Hoe denken jouw vrienden, collega’s, klanten? Je gaat beginnen ze te begrijpen.
Je krijgt een veel beter begrip hoe zij diverse zaken of zelfs de ganse wereld bekijken vanuit hun perspectief. Dit zorgt er ook voor dat als je zelf wil overtuigen, je beter begrijpt op welke punten hun tegenkanting zit en hoe je deze kunt ombuigen.

 

Kies daarom een degelijke vulpen, balpen of rollerball. De webshop biedt vele stijlvolle modellen aan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *