Op de koffie bij Luxpen luxe schrijfwaren

Hoe en waar worden de luxe schrijfwaren van Luxpen gemaakt? Craftwork ging op de koffie in het ambachtelijke atelier van Laurent D’Haeseleer.

Trio van Oxford Classic vulpennen
Trio van Oxford Classic vulpennen

Interview

Het Luxpen pennenatelier van Laurent D’Haeseleer staat zeer centraal in zijn leven, het is als het ware ingekapseld in zijn huis. Midden z’n woonruimte staat een bureau met een penpress, doosjes pennenonderdelen, een reeks behuizingen voor pennen die staan te wachten op de laatste coating. Laurent trekt een kast open in zijn berging: pakketten houten blokjes, houten hulpstukken, onderdelen voor vulpennen en balpennen, allemaal netjes gesorteerd per soort. Via de volgende deur staan we in de garage, waar Laurent zijn atelier met draaibank geïnstalleerd heeft. Ik ontwaar beitels, tubes lijm, boren, schuurpapier, pennenhulzen in alle fasen van ontwikkeling, echt indrukwekkend.

Craftwork – Hier maak je dus je vulpennen?

Laurent – Ja. Ik koop het hout bij de gespecialiseerde vakhandel in grotere blokken en laat het zagen bij een kennis die een extreem precieze zaagmachine heeft. Je ziet dan al goed welke blokjes kunnen dienen voor een pen, afhankelijk van de tekeningen in het hout.
Om een pen te maken wordt elk blokje in twee gezaagd. In elk deel maak ik een gat waarin een buisje vastgekleefd wordt. Ik frees het hout dan tot het exact even lang is als het koperen binnenwerk. Daarna kan ik beginnen afdraaien. Ook het fijnschuren doe ik manueel. Op het einde zorg ik voor een glanzende of meer matte afwerklaag, ik breng tot 8 coatings aan. De kleuren en tekeningen in het hout komen zo prachtig tot hun recht.

quilted maple blokjes
Copyright foto: International Association of Penturners
Craftwork – Wat voor hout heb je zoal?

Laurent – Hier hebben we oude Engelse eik, notenhout, rozenhout, palissander, ebben. Dit is zebrano met zijn mooie strepen, en dit curly pyinma, met ongelooflijke krullen in de tekening. Ik heb ook quilted maple, soms gebruik ik cocobolo, dat heeft zo’n hoge densiteit dat het zinkt in water. Dit is eucalyptus (hij ruikt eraan en laat mij ook ruiken). Heerlijk als je je vulpen uit het doosje haalt. En een prachtige tekening. Ook olijfhout heeft een prachtige tekening, zeker als het van expositiekwaliteit is. En dit is wortelhout van de buxus.

Craftwork – Zei je nu wortelhout?

Laurent – Ja, het is vaak wortelhout dat ik gebruik: hout van de wortels van de boom. Dat is vaak heel mooi, zeer hard en de tekeningen erin zijn veel grilliger dan in de andere delen van de boom. Wortelhout is wel moeilijker te bewerken, het vereist speciale beitels.
Hier bijvoorbeeld, dit is gouden regen. Dat is niet in de handel verkrijgbaar, ik ben er ook maar toevallig via kennissen aangeraakt. Dit hout is nogal zeldzaam, want voordat een goudenregenstruik wortels van deze omvang heeft, moet ze al een redelijke leeftijd hebben.
Maar ik heb ook echt speciaal hout. Weet je wat dit is? (hij toont me een stuk hout dat aan één zijde zwartgeblakerd is) Het is een blokje uit een wiskeyvat, uit de fabriek van Jack Daniels (USA). Daarmee maak ik de enige echte Jack Daniels vulpennen, met een behuizing van Jack Daniels hout.

Craftwork – Maar het binnenwerk voor zo’n vulpen, waar haal je dat?

Laurent – Die koop ik van de beste merken, zoals het Duitse merk Schmiddt. Bij verschillende grote merken penfabrikanten ben ik kind aan huis. Ik heb overeenkomsten met leveranciers in het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland. Ik maak vulpennen, balpennen, rollerball pennen, noem maar op.
Elk model heeft zijn specifieke afmetingen. Ik documenteer me zeer goed (hij laat een binder zien met technische tekeningen van pennen), en meet alle onderdelen nog na met mijn schuifpasser. Ik zorg dat de houten behuizing naadloos aansluit bij de onderdelen van de pen. Ik volgde diverse gespecialiseerde cursussen houtbewerking in Duitsland. Het is precisiewerk, maar dat is het fijne aan dit ambacht, natuurlijk.

Laurent op cursus bij Drechseln
Laurent op cursus bij Drechseln
Craftwork – En je maakt dan ook houten pepermolens?


Laurent –
Ja, pepermolens en muskaatmolens van hout, die ik helemaal zelf ontwikkeld heb. Je zou zeggen, keukengerei, dat is wel voor een ander doelpubliek, en toch. De pepermolens zijn ook luxueus en kwalitatief. Zoals mijn pennen zijn ze degelijk en duurzaam. (Hij toont me een reeks van drie molens in verschillende tinten.) Je kan de houtsoort kiezen. Het design is strak en modern. Het fijn afgewerkte hout sluit opnieuw naadloos aan bij het binnenwerk. Je kan bovendien zien hoeveel peper zich nog binnenin bevindt of hoe groot de muskaatnoot nog is. Ambachtelijk materiaal, met passie gemaakt, voor in uw keukenkast.

Benieuwd naar deze handmade luxe schrijfwaren van Luxpen of de keukenmolens van Luxmill?

Open de webshop en bekijk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *