Moerastaxus: schrijven met oeroud hout

Schrijven met een stukje prehistorie? Dat kan, want ik ga Luxpennen maken uit hout van de moerastaxus. Dat is hout van 2000 tot 6000 jaar oud dat bewaard is gebleven in Engelse turfmoerassen, diep onder de grond. Het is mooi, donkerbruin hout met een rode toets.

De levende taxusboom  kan enorm oud worden, maar hout van de moerastaxus (bog yew in het Engels) is nóg ouder. Het is honderden tot duizenden jaren bewaard in turfmoerassen, 4,5 tot 6 meter diep onder de grond. De zure grond en het gebrek aan zuurstof in het moeras gaan het natuurlijke verval tegen. Hout van de moerastaxus is vergelijkbaar met de duurste tropische hardhoutsoorten ter wereld.

Moerastaxus wordt gewonnen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het hout wordt opgeslagen in open schuren, waar het drogen begint. Dat kan tot vier jaar duren. Op het einde wordt het hout bewerkt met bijenwas. Moerastaxus wordt mooi donkerbruin met een rode toets. Je kan in het hout de oude nerfpatronen nog zien.

Het hout is doorgaans bruin gekleurd door tannine, opgelost in het zure water. Moerashout vertegenwoordigt de vroege stadia in het fossilisatieproces van hout, dat een eindpunt kent door de vorming van bruinkool.

moerastaxus

Mijn hout komt uit de Norfolk Fens, een drooggelegde moerasstreek in het oosten van Engeland.

Het werd ook veel gebruikt voor het Ogham-alfabet, dat bestaat uit twintig letters, waaraan er nog eens vijf werden toegevoegd in een laat stadium van de ontwikkeling, waarschijnlijk later dan de 8ste eeuw. De originele twintig letters bestaan ​​elk uit één tot vijf rechte lijnen of inkepingen die een stamlijn snijden. Er is duidelijk bewijs voor het magisch en spiritueel gebruik van het Ogham-alfabet. Dat blijkt  uit de literatuur van het middeleeuwse Ierland. Oorspronkelijk werden de symbolen gebruikt voor waarzeggerij door het gebruik van vier taxus ’toverstokken’. Later veranderde die waarzeggerij formeel: de magische tekens werden dan op kleine houten stokken of op schijven van hout geschreven. Elk stuk hout is de drager van eén symbool. Op die manier ontstaat een systeem dat qua methodiek vergelijkbaar is met de beter gekende runen.

Ze worden vaak in een tas bewaard en een persoon kiest willekeurig een bepaald aantal oghamsticks of -schijven uit, terwijl hij zich op een probleem of vraag concentreert. Oghamsymbolen kunnen ook worden gebruikt om een ​​voorwerp of spreuk op magische wijze te bekrachtigen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden toegevoegd aan talismannen om bepaalde energieën naar de drager te trekken of worden op kaarsen gegraveerd voor het spellen.

De taxusboom: krasse knar

Moerastaxus is oeroud, maar ook de levende taxus kan tot duizenden jaren op zijn teller hebben. In 2014 werd een taxus van meer dan 5000 jaar gevonden op een Welsch kerkhof. Daarmee zou hij de oudste boom van Europa zijn.

Al eeuwenlang staat de taxus symbool voor onsterfelijkheid. Veel heidense religies geloofden dat de boom heilig was omdat hij altijd groen bleef en omdat afgebroken takken makkelijk terug wortel schoten in de grond. Ze schreven hem ook magische krachten toe omdat de taxus op hete dagen taxine vrijlaat, een gas dat hallucinaties kan veroorzaken.

De oude Romeinen, Grieken en Egyptenaren noemden de taxus de boom van de dood, omdat zijn bladeren en rode bessen uiterst giftig zijn.

De christenen namen de taxus als symbool van onsterfelijkheid over. Zijn lange leven en altijd groene bladeren belichaamden Christus’ verrijzenis. Daarom zou hij terug te vinden zijn op kerkhoven over heel Europa. Anderen beweren dat de taxus daar geplant werd omdat zijn giftige bladeren schapen moesten weghouden van de begraafplaatsen.

Deze Bog Yew- pennen van Luxpen zijn bruin van kleur, met een markante rode glans. Ze zijn van de hoogste kwaliteit. Alleen het meest dichte hout is geselecteerd om in aanmerking te komen voor een Luxpen. Deze Bog Yew is opgegraven in County Roscommon, Ierland, en is 3000 tot 8000 jaar oud.

Zin om zelf te schrijven met een pen van hout dat ouder is dan het schrift zelf?
Neem een kijkje in de shop en tik een stukje geschiedenis op de kop!

Een opmerking of een vraag? Klik hier: ik antwoord graag!

Hartelijke groet!

Laurent

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *