Met pure passie en een authentieke, ambachtelijke aanpak tovert Laurent D’Haeseleer houten hoogstandjes uit zijn vaardige handen. Zijn schitterende schrijfgerei vertelt het verhaal van hoogwaardig, uniek hout. Luxpen heeft alles van een luxepen, zonder de e van exuberant.
Met de hand gemaakt, in de hand gesmaakt
Op mijn visitekaartje prijkt ‘storyteller-publicist’ . Als een schrijvende Bach tokkel ik een hele dag op mijn klavier, in de hoop iets moois te creëren. Als mensen me vragen wat ik doe, antwoord ik vaak en graag ‘schrijver’. Geen duur woord, maar wel een duurzame term, die ambacht en tijdloosheid uitstraalt. Want wie schrijft, die blijft.
Ik schrijf vaak én graag met de hand, met een échte pen: ik hou van de persoonlijke toets en van herkenbaar handwerk. Voor mij geen bic of een ander stuk plastic.
Al sinds mijn jeugd kan ik me vergapen aan de etalages van winkels in luxueus schrijfgerei. Ik liet me nog nooit verleiden tot de aankoop van een luxepen: de grote naam staat in contrast met de anonieme aanpak.
Mijn queeste naar een unieke, persoonlijke pen, met een verleidelijk verhaal en een ambachtelijke achtergrond, had me naar alle uithoeken van een uniek universum gebracht, maar dé oplossing ligt vlakbij. Op een boogscheut van Lier maakt Laurent D’Haeseleer persoonlijke pareltjes die al mijn passies verenigen: met sereen, subliem stielmanschap maakt hij luxueus schrijfgerei van hout met een verhaal.
Less is mooi
Laurent kan terugblikken op een creatieve carrière als leerkracht plastische opvoeding.
Zijn focus lag altijd op zaken die schitteren door eenvoud aan perfectie te koppelen. Een levenslange liefde voor origami is daar misschien het meest sprekende voorbeeld van: met diepgang en doorzettingsvermogen kan je een kunstig kleinood maken uit een blad papier. Less is more én mooi voor Laurent.
Laurent zette zijn liefde voor papier op papier en bereikte met tien boeken een passioneel publiek.
Letterlijk en figuurlijk thuis in hout
Soms kies je je bestemming niet, maar kiest de bestemming jou.
Als je in de Sandelynstraat in Herenthout woont, zijn de voortekenen vrij duidelijk, zeker als je zoals Laurent qua vaardigheden en interesse uit het juiste hout bent gesneden.
Laurents pensioen bracht hem kwali-tijd: tijd om zich met een mix van dynamiek en doorzettingsvermogen te wijden aan houten hebbedingen, met de focus op ambacht en kwaliteit. Grote merken leveren die kwaliteit ook, maar ze missen de warmte van Laurents aanpak en van de fijne ‘feel’ van hout. Het materiaal heeft geleefd, Laurents aanpak is doorleefd: schrijven met een Luxpen is iets dat je beleeft.
Hout met een rijk verleden en een mooie toekomst
Laurent gaat bewust op zoek naar hout met een verhaal. De exclusiviteit van Luxpen zit in de gebruikte grondstof, niet in een duur label. Het attractieve assortiment is gemaakt van ‘historisch’ hout: een schoolbank uit 1945, een whiskeyvat dat bij Jack Daniels bedankt wordt voor trouwe dienst, moeraseik die na duizenden jaren opnieuw aan het oppervlak komt of hout dat ouder is dan de piramide.
Dankzij Laurents ambachtelijke aanpak is hij een referentie geworden op kwaliteitsfora en heeft hij een streepje voor bij high endleveranciers, die hem tippen als er bijzonder hout op de markt komt. Zo was Laurent heel recent kapitaalkrachtige kopers te snel af en kon hij een kleine vierkante meter hout van de vloer van de Oxfordse Christ Church op de kop tikken. Die locatie spreekt op zich al tot de verbeelding, maar kreeg een iconisch imago nadat ze fungeerde als ‘Grote Zaal’ van Zweinstein in de Harry Potterfilms. Elke vierkante centimeter uit de zaal is een collector’s item voor de rich and famous van deze wereld, dus het is een klein mirakel dat een fractie in Herenthoutse handen is beland. Het hout zal schitteren in een eenmalige, exclusieve editie van 34 pennen. In zijn zoektocht naar hout, koppelt Laurent historiek en esthetiek aan ethiek: een groot verleden mag nooit gekoppeld zijn aan een ‘dood’ verleden. Zo weigerde hij de scheepsvloer van een oorlogsbodem uit de Falklands.
Na slow food: slow wood
Slow food is wereldwijd aan een opmars bezig. De beweging werkt met hoogstaande grondstoffen die tijd kregen om te groeien en die met stielkennis en geduld worden klaargemaakt. Laurent vertaalt die filosofie van meerwaardezoeker integraal naar Luxpen. Hoogwaardig hout heeft sowieso heel wat jaren geleefd, en Laurent geeft het mooie materiaal een tweede of derde leven in de pareltjes die hij produceert.
Als secure stielman neemt hij ook ruim de tijd: om te leren, om te proberen en om te produceren. “Veeleisend en veelzijdig vakmanschap betekent voor mij levenslang leren. Ik heb heel recent een opleiding gevolgd van twee maal drie dagen in Heidelberg, dat ze als centrum van high tech inzake drukpersen en andere precisiemachines beter Highdelberg kunnen noemen. Het was letterlijk en figuurlijk geen lachertje: de lat in die opleidingen ligt bijzonder hoog en de lessen zijn bittere ernst. Gezellig kan je het dus niet noemen, maar het is wel dé manier om het metier letterlijk in de vingers te krijgen. Doorzettingsvermogen, discipline en een vaste, ijzeren hand zijn trouwens basisvoorwaarden als je topprestaties wil leveren met hout.
Aan elke pen gaat een nauwgezette, lange voorbereiding vooraf. Eerst documenteer ik me volledig over de eigenschappen van de houtsoort en giet ik een overzicht van afmetingen en technieken in tabellen. En dan ga ik aan de slag met ‘oefenmateriaal’: ik oefen met gewoon hout tot ik het procedé helemaal beheers. Falen met duur en exclusief materiaal is immers geen optie. Als ik aan het ‘echte werk’ begin, is het letterlijk en figuurlijk hout vasthouden: met uiterste nauwkeurigheid en engelengeduld neem ik de tijd om perfect precisiewerk te leveren, maar zelfs met volkomen vakmanschap kan er altijd iets foutlopen omdat hout een levende materie is. En net zoals bij een maaltijd waarin je hart, ziel en heel veel tijd hebt gestoken, is de voldoening enorm als het resultaat geslaagd is. Een vriend en ‘collega’ van me heeft een iets dikkere portefeuille en een veel groter machinepark voor zijn pennen. Als hij me vertelt dat hij met zijn state of the artinstallatie niet de perfectie kan bereiken van mijn ‘handigheid’, glim ik harder dan mijn penpunten.”
Hoogwaardig handwerk, geen bandwerk
De drang naar kwaliteit en perfectie zit in elke fase van het complexe curriculum dat een pen doorloopt voor ze op de markt komt. “Wat heeft het voor zin om te werken met het mooiste hout, als je de pen zelf afwerkt met matige materialen of met bedenkelijk bandwerk? Voor Luxpen zet ik de puntjes op de i, ook met het puntje van een vulpen: het is tenslotte dat kleine onderdeel dat bepaalt of de pen al dan niet vlot schrijft. Luxpen werkt daarvoor samen met fabrikanten uit Duitsland en Engeland, die absolute perfectie garanderen. Af en toe doen we ook een beroep op Taiwan, waar de standaard 10 keer hoger ligt dan in China, wereldwijd de grootste speler.”
Voor de wood be, niet voor de would be
Het beste materiaal, een langzaam en duur productieproces, een kleine oplage. Ik voel de bui al hangen: Luxpen zal wel voor de happy few bestemd zijn.
Maar dan klaart de hemel helemaal op: Laurent wil niet meestappen in het verhaal dat duurzaam ook duur moet zijn. “Zelf heb ik een voorliefde voor spullen die mooi en goed gemaakt zijn, met respect voor de omgeving en voor de mensen voor wie ze bestemd zijn. Soms moet je een beetje langer zoeken, maar dat loont wel: de beste producten vind je meestal niet in de grote winkelstraten, waar je (te) veel betaalt voor peperdure panden en luxueuze logo’s. Voor Luxpen geldt hetzelfde: ik wil prachtige producten maken die exclusief zijn door het passionele productieproces en de materiaalkeuze, niet door het prijskaartje. Wie aast op herkenning en erkenning, zal niet bij mij terechtkomen. We leven in een wereld waar veel mensen zich een imago kopen.
Luxpen is er voor mensen die weten dat pure luxe niet in een label zit, maar in de bezielde band die je met een product kan voelen. En voor wie valt voor de natuurlijke charme van hout. Het is een heel bewuste keuze om betaalbaar te blijven.
Luxpen is er ook voor mensen van wie het hart rijkelijker gevuld is dan de portefeuille: een Luxpen is voor die mensen een kleinood dat ze koesteren, een schrijvend sieraad dat ze in een levenslange liefde telkens weer teder in de hand nemen.”
Elegant eboniet
Laurent tovert niet alleen met hoogstaand hout, hij maakt ook pareltjes uit ‘zwart goud’. Die duistere diamanten ademen een mysterieuze magie. Voor deze verbluffende vulpennen gebruikt Laurent eboniet of pararubber uit de Japanse fabriek die het mondiale monopolie heeft op zwart eboniet. In zijn atelier neemt hij deze grandioze grondstof vaardig onder handen en op zijn deur zou een bordje met ‘Nu even niet: ik werk met eboniet’ gepast zijn. De prachtige pennen stralen van vakmanschap en exclusiviteit, maar dat vraagt heel veel werk en tijd. Alleen al het schuren is een kwestie van uren: Laurent gaat aan de slag met water en tien soorten schuurpapier. En uit pure passie én om de klanten te plezieren, volgt dan een proces van eindeloos polieren.
Het proces mag dan van lange adem zijn, het product is ronduit adembenemend: gepolijst eboniet combineert de luxueuze glans van exclusief edelmetaal met een warme en fijne feel.
Ambachtsman én ambassadeur: van officieel erkend tot wereldwijd gekend
Laurent slaagt er niet alleen in om mij te overtuigen met zijn metier, hij deed hetzelfde met een kritische en strenge jury. Volledig in de lijn van de verwachtingen en van de afwerking van zijn pennen, overtuigde hij hen ‘met glans’.
Het leverde hem het officiële label van ‘Erkend ambachtsman’ op, uitgereikt door het ministerie van economische zaken.
De vonk was daar duidelijk overgeslagen, een ontvlambare combinatie met het hout waarover Laurent had verteld: binnen de kortste keren ging Laurents reputatie als een lopend vuurtje rond.
De binnenlandse erkenning resulteerde in buitenlandse herkenning: onder impuls van het ministerie van buitenlandse zaken is Luxpen begonnen aan een –letterlijk- grenzeloze opmars. Als officieel leverancier van het ministerie maakte Laurent al bijna 100 pennen voor diplomaten en staatshoofden. Van Herenthout tot Luxpensylvania: Laurent is klaar om met stijlvol gerei geschiedenis te schrijven!
Ambassador, een pen voor Ambassadeurs
De buitenlandse beau monde schrijft geschiedenis met de attractieve Ambassador.
De Ambassador is een prachtig pronkstuk dat de naam en faam van Luxpen kan uitdragen en (be)vestigen.
De pen is er niet alleen voor politieke ambassadeurs maar ook voor jou, de innemende ondernemer die vol trots en overtuiging als rasecht ambassadeur zijn bedrijf of organisatie vertegenwoordigt.
Maak kans om een prachtige pen te strikken door enkele keren te klikken!
Door naar www.luxpen.com te surfen en te liken en te delen, ben jij de ambassadeur om Kempense kleinoden met de grote jongens te laten meespelen.
Zeg het voort en verspreid het woord, uiteraard met een Luxpen!