desertwood

De desertijzerhoutboom, ook bekend als Olneya tesota, is een inheemse boomsoort in de Sonorawoestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noordwesten van Mexico.

Het gebruik van desertijzerhout varieert afhankelijk van de regio en de beschikbaarheid van het hout. Het hout staat bekend om zijn extreme dichtheid en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor gebruik in meubels, draaiwerk, en houtsnijwerk.

Dit is echt woestijnijzerhout (Olneya tesota), een unieke soort die een hoofdbestanddeel is voor de houtsnijderij in Mexico en schaars is op de Amerikaanse markt. Dit prachtige en zeer dichte hardhout is moeilijk te verkrijgen en goed te drogen en heeft veel chatoyantie (glans) die veel diepte en kleur geeft aan afgewerkte projecten.
Bij het draaien geeft Desert Ironwood een ongelooflijke afwerking die glasachtig is en zijdezacht aanvoelt. Kleuren variëren van zwart en bruin tot warm honinggoud met een vleugje rood. Scheuren zijn normaal bij deze houtsoort omdat het jaren in de woestijn droogt voordat het wordt geoogst in de vorm van dode boomstammen of afgevallen/dode takken; meestal zagen we 95% daarvan weg. Ons Desert Ironwood komt uit het zuidwesten van de woestijn.

Het behoort tot de duurste houtsoorten

Desertijzerhout wordt soms gebruikt voor het maken van vulpennen vanwege zijn dichtheid en aantrekkelijke uiterlijk. Het hout leent zich goed voor draaiwerk en kan mooie patronen en texturen onthullen wanneer het wordt gepolijst. Het resultaat is vaak een unieke en duurzame pen die geliefd is bij liefhebbers van hoogwaardige schrijfwaren

IJzerhout groeit extreem langzaam, misschien door zijn lage fotosynthesesnelheid die ervoor zorgt dat het geen bodemvocht verspilt.
Deze langzame opbouw van biomassa draagt bij aan de opmerkelijke dichtheid van het kernhout.
Net als andere vlinderbloemigen in de woestijn houden ijzerbomen water vast tijdens de hoge dagtemperaturen en tijdens droge seizoenen.
IJzerbomen verliezen minder water via hun bladeren dan andere houtachtige vaste planten. Tijdens lange droogtes laten de bomen bladeren, takken en wortels vallen om hun waterbehoefte te verminderen. De waterefficiëntie van ijzerhout is vergelijkbaar met die van de meest droogtetolerante planten in de Sonorawoestijn, zoals creosotebush (Larrea), bursage (Ambrosia) en wolfsbessen (Lycium spp.) (Szarek 1979). Gezien de conservatieve groeisnelheid van ijzerhout, de kleine bladeren, de diffuse kruinen en de voorkeur voor droge en hyperdroge xeroriparische bodems, is het niet verrassend dat ze een relatief lage jaarlijkse netto primaire productiviteit vertonen (55 g droog gewicht/m2/jr. = 15,6 oz/yd2/jr.), evenals een lage bruto productiviteit (7,42 kg = 16,3 lb. droog gewicht/boom/jr.) (Szarek 1979).
Common Name(s): Desert Ironwood
Scientific Name: Olneya tesota
Distribution: Southwestern United States and Northwestern Mexico
Tree Size: 20-30 ft (6-10 m) tall, 1-2 ft (.3-.6 m) trunk diameter
Average Dried Weight: About 75 lbs/ft3 (1,210 kg/m3)
Specific Gravity (Basic, 12% MC): ~.97, ~1.21
Janka Hardness: 3,260 lbf (14,500 N)
Modulus of Rupture: 10,880 lbf/in2 (75.0 MPa)
Elastic Modulus: No data available
Crushing Strength: No data available
Shrinkage: No data available; reported to be very stable in service
Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *