Rodium

Rodium is een zilverwit metaal.

Het is een van ’s werelds duurste edelmetalen. De naam rodium komt van het Griekse ῥόδον, rhodon, dat roos betekent.

Rodium is een zilverwit, hard metaal, dat vaak gevonden wordt in platinaertsen.

Het heeft  atoomnummer 45 en is ongeveer net zo non-reactief als goud. Rodium (platinum) is een onderdeel van de platinagroep. Het wordt niet donkerder bij het dragen en het oxideert niet zoals (sterling) 925 zilver.  Het is het duurste edelmetaal.

Rodium kost ongeveer zes keer zoveel als goud .

Rodium is in 1803 ontdekt door de Engelse chemicus William Hyde Wollaston tijdens het onderzoeken van ruw platinaerts uit Zuid-Afrika. Eerst loste hij het erts op in koningswater en neutraliseerde het zuur met natriumhydroxide. Door ammoniumchloride toe te voegen sloeg het platina neer en na het verwijderen van nog wat andere elementen bleven er rode rodiumchloridekristallen over. Hieruit werd door reductie met waterstofgas zuiver rodium geïsoleerd.

Ongeveer 80% van de wereldwijde rodiumproductie wordt gebruikt als een van de katalysatoren in de driewegkatalysatoren in auto’s.
Omdat rodium inert is voor corrosie en de meest agressieve chemicaliën, en vanwege de zeldzaamheid ervan, wordt het gewoonlijk gelegeerd met platina of palladium en aangebracht in coatings die bestand zijn tegen hoge temperaturen en corrosiebestendig zijn.
Witgoud wordt vaak bedekt met een dunne rodiumlaag om het uiterlijk te verbeteren, terwijl sterling zilver vaak wordt gerodineerd om aanslag te voorkomen.
Rodiumdetectoren worden gebruikt in kernreactoren om het neutronenfluxniveau te meten. Andere toepassingen van rodium zijn onder meer asymmetrische hydrogenering die wordt gebruikt om precursors van geneesmiddelen te vormen en de processen bij de productie van azijnzuur.

 

 

 

 

Rodium wordt gevonden in platina of andere leden van de  platinagroep.

Rodium is bekend omwille van zijn hoge reflectie, die vrijwel uniek is onder de metalen. Het wordt soms gebruikt als duur en flitsend alternatief voor zilver in sieraden, waarop het soms word verguld. De heel dure ringen zijn vaak verguld met rodium.

 

 

Rodium is een metaalsoort die het dichtst bij platina staat. Het rodineren van sieraden wordt toegepast om ze te beschermen tegen oxidatie en eveneens verkrijgen ze hierdoor een zeer fraaie uitstraling. Ook zorgt het voor een wat stroever oppervlak, waardoor bijvoorbeeld ringen beter om de vinger blijven. Rodium heeft een mooie witte kleur (tussen chroom en rvs) en is niet gevoelig voor atmosferische invloeden. Het is vrijwel net zo hard als chroom.
De clipsen van bijvoorbeeld de rodium vulpotloden en sommige Romanomodellen worden bekleed met rodium. Bij elke pen in die rodiumuitvoering is een certificaat van de echtheid van de rodiumplating.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *