Drie redenen om een vulpen te gebruiken van Luxpen .. Wetenschappelijk bewijs !!

Drie redenen om een vulpen te gebruiken van Luxpen… ondersteund door wetenschappelijk bewijs!

Dankzij de hedendaagse technologie kunnen we ons schrijfgerei inruilen voor een toetsenbord. Geen gefriemel meer met slijper, gom, vullingen of inktwisser, en geen zoektocht meer naar een leeg blad papier, wat een deugd! En toch zijn er mensen die teruggrijpen naar een vulpen van hoge kwaliteit. De vulpen… deze nakomeling van de ganzeveder, voorvader van de balpen… de illustere vulpen is terug van… eigenlijk nooit weggeweest.

Velen mogen de vulpen dan beschouwen worden als een luxevoorwerp, maar als je er even over nadenkt, concludeer je snel dat het best wel een fors werkpaard is. Je hoeft niet dadelijk een Luxpen te kopen als allereerste pen, maar als je dit financieel geen probleem vindt, is het definitief een aanrader. Anders zijn er massa’s pennen voor beginners op de markt, allemaal van goede kwaliteit.

Schrijven met een vulpen houdt enkele voordelen in. Hier volgen er drie met wetenschappelijke onderbouwing.

1. Met een vulpen heb je minder afval

Werp even een blik op je tafel. Hoeveel pennen, balpennen en potloden tel je? Neem een velletje papier en test ze eens allemaal. Hoeveel zijn er nog bruikbaar?

Jaarlijks werpen we wereldwijd 1,6 miljard wegwerppennen weg. Dat meldt ons het Environmental Protection Agency (EPA), het federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. Wanneer een pen uitdroogt (wat ze meestal doet voordat de inkt op is), dan belandt ze in de afvalemmer. Het kan ook voorvallen dat ze ergens blijft liggen, gewoonweg vergeten.

“Maar er zijn toch vullingen”, zal je zeggen. Correct, maar die worden meestal gemaakt uit plastic, en we weten hoe “gemakkelijk” ons milieu dit materiaal verwerkt. Zelfs staal vergaat sneller dan plastic.

En we ontkennen ook niet dat je voor de prijs van een vulpen en een flesje inkt een dozijn balpennen kan kopen. Maar ben jij gezegend met 6 paar handen zodat je met 12 balpennen tegelijkertijd kan schrijven? Een normaal persoon zal telkens slechts één balpen gebruiken, terwijl de anderen liggen uit te drogen. Reken ook even uit hoeveel balpennen je na gebruik zal weggooien in tegenstelling tot een “duurdere” vulpen. Het is geen heksentoer om met een fijn spuitje de cartouche van een vulpen te vullen. Met een converter, piston of oogdruppelaar gaat het nog gemakkelijker. Dankzij het degelijke materiaal en de vulbaarheid gaat een vulpen jaren, decennia, zelfs generaties lang mee.

De hogere prijs heeft trouwens een bijkomend voordeel. Als je wat extra geld betaalt voor iets, zal je er ook beter zorg voor dragen. In een zekere zin is de aankoop een investering geworden. Verlies je een goedkope balpen, zal je even de schouders ophalen, en er een andere nemen. Ben je een kostbare vulpen kwijt, dan doet dat toch wel een beetje pijn. Je hebt er dan ook meer aandacht voor.

2. Minder spanning met een vulpen in de hand

Het is soms best een krachttoer om met een balpen een krabbeltje te zetten. Met een vulpen lukt dat veel beter. Je hoeft niet te drukken op de punt; integendeel, de inkt vloeit er vanzelf uit. De nib glijdt over het papier en laat moeiteloos een inktspoor na.

“Een pen voelt licht in de hand. Het geheim zit hem in de nib en de capillaire werking”, zegt neuroloog en vulpenverzamelaar Dr. Erold Beronio (vroeger verbonden aan het vooraanstaande medisch centrum van Makati op de Filipijnen). De capillariteit zorgt ervoor dat een vloeistof in een zeer fijn buisje stijgt, tegen de werking van de zwaartekracht in. Hoe fijner het buisje, hoe hoger de vloeistof kan stijgen. Beronio zegt verder: “Er is nog een bijkomende factor. Vulpeninkt is op water gebaseerd en vloeit veel beter dan de inkt in een balpen, die op basis van olie wordt geproduceerd.”

Beronio stelt ook vast dat sinds hij van balpen naar vulpen is overgestapt, zijn handen minder eeltvlekken vertonen. Het zal dan ook als geen verrassing komen dat voor personen die langere tijd met de hand schrijven, de vulpen de verstandigste keuze is. Je ontziet je polsen omdat je minder druk uitoefent. Sommige examencommissies eisen zelfs dat de leerlingen met de vulpen schrijven omdat hun geschrift dan beter leesbaar is.

Maar nu hebben we eigenlijk nog niet uitgelegd waarom je je toetsenbord moet inwisselen voor een vulpen. Hier volgt de derde en belangrijkste reden.

3. Wat je met de hand opschrijft, zal je beter onthouden

Schrijven met de hand is niet gewoon maar een ouderwetse methode om zaken te noteren. Volgens Pam Mueller (Universiteit van Princeton) en Daniel Oppenheimer (Universiteit van California) is het ook veel efficiënter. Inderdaad kan een snelle typiste veel meer informatie verwerken dan iemand die met de hand schrijft, maar zij onthoudt achter weinig van wat zij genoteerd heeft, en ze hoeft het niet eens te begrijpen. Daarenboven is een blad papier minder vermoeiend voor de ogen dan een computerscherm.

Heb je nog meer wetenschappelijke bewijzen nodig om naar een vulpen over te stappen? We kunnen er nog een half dozijn opsommen, maar…

… doe het gewoon, en je zal snel begrijpen waarom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*