De 5 belangrijkste redenen om een vulpen te gebruiken

Voor de meesten van ons gaan onze herinneringen over de vulpen terug naar onze schooldagen, toen we inktvlekken op onze handen hadden en vegen in onze schriften. Bij Luxpen vermoeden we dat de meesten van ons inmiddels overgestapt zijn naar een balpen; en dat ze denken dat er geen weg terug is. Maar als reactie tegen digitalisering lijkt er een trend te ontstaan, terug naar de traditionele kunst van met de hand schrijven en naar de vulpen.

‘Nu met de hand schrijven een keuze wordt, en niet langer een klus, en er een voorkeur is naar het unieke in plaats van het oneindig reproduceerbare, ontdekken – of herontdekken – mensen hoe heerlijk het is om te schrijven met pen en inkt.’ Dat zei Daisy Goodwin in de Sunday Times op 2 november 2014.

We onderzoeken de 5 hoofdredenen waarom we die BIC balpen willen inruilen voor een vulpen.

1. Een vulpen is een kwestie van stijl

Nu vulpennen niet meer worden beschouwd als het standaard schrijfgerei voor alledaags gebruik, is het verheven tot een voorwerp met een toegevoegde waarde. E-mail en sms zijn nu de belangrijkste vormen van communicatie, maar de vulpen is een openhartige verklaring dat je op de wijze van vroeger wil schrijven… op weloverwogen wijze. Op je werkplaats is het een teken aan je collega’s dat jij jouw taken ernstig opvat. Een president ondertekent een verdrag niet met een balpen, maar hij gebruikt een vulpen.

2. De goede oude tijd

De goede oude dagen hebben hun naam niet gestolen. Vroeger ging alles langzamer en de stress van de digitale wereld bestond niet (e-mail stress is een aandoening die werkelijk bestaat). Het is ontspannend om de tijd te nemen om een brief te schrijven. Je tastzin is aan het werk. Het is het tegengestelde van e-mail en sms. Een ogenblik lang voel je jezelf in het veel rustigere verleden als je bezig bent de inktvulling te vullen vanuit een flesje, of wanneer je jouw naam in pen en inkt op papier zet.

3. Jarenlang plezier

Hoeveel balpennen heb je al kapot gemaakt, of ben je kwijt geraakt? Voor velen van ons is een balpen een verbruiksvoorwerp dat we weggooien wanneer het leeg is. Een vulpen daarentegen blijft tientallen jaren in gebruik als je ze goed verzorgt. Ze wordt zelfs beter met de jaren. Inktcartouches zijn goedkoper, en er is inkt beschikbaar in zoveel verschillende kleuren.

4. Een luxueuze en expressieve manier van schrijven

‘Schrijven met een vulpen op roomwit papier heeft iets sensueels,’ zegt Daisy Goodwin van de Sunday Times. Inkt van een vulpen glijdt moeiteloos over het oppervlak van de pagina. Je kan een zwier of een zwaai geven aan je letters en je kan hard maar ook zachtjes op het papier drukken. Door een specifieke nib, handgreep of pen te kiezen zal je een heel eigen schrijfstijl ontwikkelen (nibs van 100% goud passen zich werkelijk aan jouw schrijfstijl aan.)

5. Het verbetert je handschrift

Verbetert een vulpen werkelijk jouw handschrift? We stelden deze vraag aan een aantal leraars, en hun antwoorden waren overweldigend positief. Meneer Curtis, een leerkracht Engels, vond dat een vulpen hem langzamer en duidelijker deed schrijven. Mevrouw Webb gaf onderwijs in een privé-school waar vulpennen verplicht waren. Nu werkt ze met studenten van families met een laag inkomen. ‘Ik weet niet of het aan de verschillende economische achtergrond ligt of aan het onderwijssysteem, maar ik vraag me toch af of het materiaal een belangrijke factor is. Het schoolmateriaal voor arme studenten is meestal ook van ondermaatse kwaliteit en het breekt veel gemakkelijker. Ik ben er zeker van dat dit een invloed heeft op de houding van de student tijdens het werk.’

Waarom verkies jij een vulpen? Is het omwille van een der bovenstaande redenen, of heb je een eigen verhaal. Mogen we nieuwsgierig zijn? Verklap het ons!’

1 reply
 1. Laurent
  Laurent says:

  Ik kreeg deze reactie van Marc en mocht hem plaatste waarvoor dank 🙂
  Hallo Laurent,
  Groot gelijk heb je met je stelling betreffende vulpennen en levensstijl…
  Ik was me dat nooit zo bewust en heb gewoon je pen gekocht omdat ik mezelf heel af en toe iets gun…
  Eik vond je pen zo mooi …kon ze niet laten liggen….
  maar nu ze me dagelijks vergezelt…en ik ze ook dagelijks gebruik, krijg ik heel geregeld bewonderende blikken of compimentjes over je pen…
  Ik zou ze niet meer kunnen missen…
  Marc.

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*